Priorat de Saint-Martin de Celle

Prieuré de Saint-Martin de Celle / Priorat de Maubourguet / Sainte-Marie

(Maubourguet, Alts Pirineus)

Saint-Martin de Celle

El priorat de Saint-Martin de Celle, ara més conegut com a priorat de Maubourguet, és d'origen antic, tal com fa sospitar l'advocació de sant Martí i el topònim de Celle, després reemplaçat pel de Maubourguet. Els treballs arqueològics efectuats en aquest indret han demostrat l'ocupació del lloc, almenys des d'època gal·loromana, passant per una primera església cristiana (s. V-VII), per una possible església carolíngia (s. IX-X), fins arribar les esglésies dels segles XI i XII, la segona una ampliació de l'anterior, que donen forma a l'edifici actual.

Aquestes dues darreres esglésies es corresponen amb l'etapa monàstica coneguda d'aquest lloc, que hauria començat amb la instauració d'un priorat a mitjan segle XI, hom suposa que en època del bisbe Heraclius de Tarba (a1056-d1070). La fundació d'aquesta casa es va fer amb monjos procedents de l'abadia de Santa Maria d'Alet (Aude) i en endavant quedaria vinculada amb aquella casa del Llenguadoc. La seva història és poc coneguda, hauria patit una ocupació en el decurs de la guerra dels Cent Anys que va expulsar els monjos i fortificar el lloc. El 1569 va tornar a quedar afectada per la guerra, aquest cop pels hugonots, i no es va refer mai, perdent-se les dependències monàstiques i convertint-se en església parroquial, ja sense activitat monàstica.