Hospital i monestir d’Aubrac

Domerie d'Aubrac / Alto Braco / Altbrac / Altobracum

(Saint-Chély-d'Aubrac / Sench Èli d'Aubrac, Avairon)

Monestir d'Aubrac
Monestir d'Aubrac

Es tracta d’un hospital i monestir aixecat a l’altiplà d’Aubrac amb l’objectiu de donar assistència als viatgers i pelegrins que es desplaçaven per aquest lloc inhòspit, que s’havia anat poblant des del segle X. La primera notícia que hom disposa de l’hospital és de l’any 1108, data en què Adalard el va donar a l’abadia de Santa Fe de Conques (Avairon). Una tradició esmenta que aquell Adalard seria un noble que, després de sobreviure a un atac i més endavant a una tempesta de neu en aquest lloc, va impulsar la fundació del centre assistencial.

Monestir d'Aubrac
Monestir d'Aubrac

El 1162, la casa ja s’hauria desvinculat de Conques, en aquella data el bisbe de Rodés la va sotmetre a la regla de Sant Agustí. En aquell mateix any, el papa Alexandre III aprovava les seves constitucions, unes normes pròpies per governar la comunitat que estava a càrrec del lloc, formada per clergues, cavallers, frares, dames i donats. El 1403, aquella comunitat comptava amb 330 membres. Els abats de la casa prenien el títol de dom, per això, a més d’abadia, el lloc és més conegut com domerie. Durant les inestabilitats de la guerra dels Cent Anys el lloc es va fortificar, d’aquelles obres es conserva la Tour des Anglais (c1420). A partir del 1437, la casa estava regida per doms comendataris. Des d’aquest lloc es va impulsar la creació d’altres dependències externes, com ara altres hospitals i granges per a l’explotació agrària, que van ajudar a fer-lo un centre poderós i influent.

També es va haver de defensar de la cobejança d'altres ordes o dels bisbes de Rodès, que van intentar apropiar-se d'ell, sense èxit. En la seva darrera època va mantenir contactes amb els canonges de Sainte-Geneviève de París i, el 1697, amb l'abadia de Chancelade (Dordonya) amb la que es va vincular fins a la Revolució. Amb el pas dels anys, la domerie d'Aubrac va aplegar un important conjunt de construccions, entre les quals l'església de Notre-Dame (c1200, reformada més endavant i després restaurada), la Tour des Anglais, hostatgeria, hospital, residències per la comunitat, a més de les instal·lacions agràries. A començament del segle XVI es va construir un claustre, del que s'han trobat alguns vestigis. La Revolució va posar fi a la vida monàstica i es van perdre bona part de les seves dependències, altres van quedar en ruïnes, que foren restaurades durant la primera meitat del segle XX.

Monestir d'Aubrac
Monestir d'Aubrac