Monestirs
Monestirs d'Occitnia
Abadia de Sorese / Notre Dame de la Sagna
Abbaye de Sorze / Notre-Dame de la Sagne
< anterior Inici Frana Occitnia Tarn

segent >

castellano
contacte

Tarn

Fundaci

La data de fundaci de labadia de Sorese s desconeguda, per algun document la situa indirectament sota el regnat de Pip I el Breu, aix vol dir a mitjan del segle VIII. Era coneguda com Notre Dame de la Sagna. Hom t constncia que el 817 es va fundar labadia de Saramon depenent daquesta casa. Al seu torn, Sorze va dependre en moments diferents de Sant Vctor de Marsella i de Moissac.

A comenament del segle X es procedia a la restauraci de les construccions que havien quedat malmeses el 864 i el 903 a causa de les invasions normandes. En el decurs dels segles XIII i XIV, labadia va gaudir d'un perode de prosperitat. A comenament del segle XIV el rei Felip IV de Frana es va allotjar entre els seus murs.

Sorese
L'abadia de Sorese


BenedictinsSaint-Maur
 

Sorese
Pati gran

Sorese
Pati gran


Decadncia

La Guerra dels Cent Anys i la Pesta Negra (1348) lafectaren. A partir de labadiat de Jean de Langeac (1523-1535) el centre fou regit per abats comendataris. El 1571 va patir els efectes de les Guerres de Religi i lesglsia fou cremada, juntament amb els arxius i els objectes de valor, que es perderen definitivament. En 1573 el monestir fou ocupat novament pels hugonots i tot el conjunt monstic va quedar destrut, igual que la vena esglsia parroquial de Saint-Martin, de la que en resta el campanar.
 

Sorese
Campanar de Saint-Martin

Sorese
Galeria del pati gran


La comunitat es va dispersar i aixoplugar a les cases que tenia a les rodalies, per el 1637 labadia va quedar sota lobedincia de la congregaci de Saint-Maur, que es va fer crrec i va comenar les obres de reconstrucci, comenant per lesglsia, edificada entre el 1638 i 1642, i acabant per les altres dependncies. Amb larribada dels maurins labadia va prendre tamb el rol descola, acollint alumnes des del 1682, tot i que entre el 1722 i 1757 aquest centre educatiu va romandre tancat.

Sorese
La Sala de Festes

Sorese
Capella


Escola militar

Per voluntat reial, el 1776 lescola de Sorese va passar a ser una Escola Reial Militar, que va continuar dirigida pels benedictins maurins, que combinaven la seva vida religiosa amb la de lensenyament.

Amb la revoluci els bns de labadia foren venuts, per es mantingu lactivitat escolar, que es va perllongar, amb diferents situacions i direccions, fins el 1991, quan es va tancar definitivament.

Sorese
Antiga aula

Sorese
Claustre

 

Sorese
Pati interior

Monasticon Gallicanum
Sorese a l'poca maurista
Monasticon Gallicanum
Bibliothque nationale de France

 

Bibliografia
-
Marie-Odile Munier. Au pied de la Montagne Noire, Sorze, une abbaye, une cole. Silo. Laval, 1999
 

Situaci:

Al centre de Sorese (Sorze, Tarn)

Baldiri B. - Agost de 2009 / Actualitzat maig de 2014