Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia d’Elnon. Saint-Amand
< anterior Inici França Hauts-de-France Nord següent >

Nord

Aquest monestir fou fundat per sant Amand de Maastricht amb el suport del rei Dagobert I. El 639, Amand va rebre del rei dels francs els terrenys per establir-se després de reconciliar-se amb ell. El fundador, tot i mantenir l’abadia d’Elnon com a lloc de referència va continuar la seva tasca evangelitzadora per la regió fins la seva mort, el 684. Fou enterrat en aquest monestir. L’arqueta amb les seves relíquies fou traslladada a l’abadia de Saint-Germain-des-Prés (París) el 880, a causa dels perills desfermats per les invasions normades. Reconstruïda posteriorment, fou novament víctima d’un incendi el 1066. Hom coneix que en època medieval a Saint-Amand hi havia un important escriptori.

Saint-Amand
Saint-Amand

Saint-Amand
Saint-Amand

Saint-Amand
Saint-Amand al segle XVII

Saint-Amand
L'abadia de Saint-Amand
Il·lustració de Les délices des Pays-Bas (1769)
ETH-Bibliothek Zürich

El monestir fou víctima de diversos assalts i saquejos, el 1302, 1340, 1478 i el 1566 aquest darrer durant les guerres de Religió. A època de l’abat Nicolas Du Bois (segle XVII) es va reconstruir totalment l’abadia, un monestir de grans dimensions, que es va perdre en bona part arran de la Revolució, quan la casa fou suprimida. En resta una gran torre de l’església i l’entrada monumental (l'Échevinage).

Saint-Amand

Saint-Amand