Monestirs
Monestirs del
País del Loira
Abadia de Notre-Dame de Noirmoutier. Saint-Philbert
< anterior Inici França País del Loira Vendée següent >
castellano
cercador contacte facebook

Vendée

L’abadia de Notre-Dame de Noirmoutier estava situada a l’illa del mateix nom, sant Filibert la va fundar cap el 675 poc després de l’abadia de Jumièges, lloc que va deixar per venir a aquesta illa. L’any 677 el bisbe de Poitiers va dotar la nova casa amb terres i hi van arribar monjos procedents de Jumièges. Va gaudir d’una forta expansió i va fundar altres establiments en terra ferma. Filibert va morir en aquest lloc el 685, on fou enterrat. Arran de les invasions normandes, el 836 la comunitat de monjos es va veure obligada a abandonar-ho tot emportant-se les relíquies del fundador, inicialment es va establir a Déas (Loira Atlàntic) on ja hi tenia una església i on es fundaria el nou monestir de Saint-Philbert-de-Grand-Lieu. Noves incursions dels normands van afectar Noirmoutier (846) i Saint-Philbert-de-Grand-Lieu (847) i el 848 van abandonar la casa per buscar nous refugis, fins que el 875 es va establir definitivament a Tournus (Saona i Loira). L’abadia de Noirmoutier havia quedat abandonada.

Noirmoutier
L'actual església de Saint-Philbert de Noirmoutier


Benedictins
 

Noirmoutier
Saint-Philbert de Noirmoutier

Noirmoutier
Nau de l'església


Ja al segle XI, els monjos de Tournus van prendre possessió de l’antic monestir, que van restaurar per establir-hi un priorat dedicant-lo a Saint-Philbert. Aquella església va quedar malmesa a finals del segle XIV i ja al segle XVII es va refer pràcticament en la seva totalitat. Es va conservar la cripta però l’absis de l’església que es troba damunt seu es va aprofundir. A finals del segle XVIII l’església va quedar desafectada i va esdevenir presó i després magatzem. Durant el segle XIX, després de retornar-li el culte, fou restaurada.

Noirmoutier
Nau de l'església


Noirmoutier
Nau lateral

Noirmoutier
Cripta amb l'antic sepulcre de sant Filibert


Noirmoutier
Cripta amb l'antic sepulcre de sant Filibert

Noirmoutier
Cripta amb l'antic sepulcre de sant Filibert

Noirmoutier
Relíquies de sant Filibert


 

Noirmoutier
L'illa de Noirmoutier en un mapa del 1634
Bibliothèque nationale de France

 

Bibliografia:
- CHARIER-FILLON, Arsène (1896). L'Ile de Noirmoutier. La chapelle de Saint Filibert. Niort: Clouzot
- DELHOMMEAU, Louis. L’église Saint-Philbert de Noirmoutier-en-l’Ille. Saint-Géréon
- POUPARDIN, René (1905). Monuments de l'histoire des abbayes de Saint-Philibert (Noirmoutier, Grandlieu, Tournus). París: Picard

 


Situació:

A l'illa de Noirmoutier

Baldiri B. - Juny de 2014