Monestirs del
País del Loira
Abadia de Saint-Philibert. Saint-Philbert-de-Grand-Lieu
< anterior Inici França País del Loira Loira Atlàntic següent >

Loira Atlàntic

Sant Filibert de Tournus, o de Noirmoutier, va morir l’any 685 en aquest darrer lloc, una abadia situada en una illa, on fou enterrat. Anys abans havia fundat l’abadia de Jumièges (Sena Marítim) i després la mateixa abadia de Noirmoutier (Vendée). Aquell monestir va mantenir-se en activitat fins que els monjos que integraven la seva comunitat es van veure obligats a abandonar-lo el 836 a causa de les continues incursions normandes. Després de diversos abandonaments temporals, aquells monjos finalment es van desplaçar per establir-se a Déas (ara Saint-Philbert-de-Grand-Lieu), on hi tenien una església on s’havien refugiat altres vegades. Els religiosos es van emportar els seus béns més preuats, entre els quals les despulles de sant Filibert amb el seu sarcòfag de marbre. Immediatament va començar la construcció d’una cripta on foren dipositades les relíquies que foren venerades pels devots gràcies a als episodis miraculosos que hom li atribuïa.

Saint-Philibert
Abadia de Saint-Philibert

Saint-Philibert

Saint-Philibert
Imatge de sant Filibert

L’estada a Déas fou curta, els atacs dels normands van arribar fins aquest lloc, després d’incendiar Noirmoutier el 846, el 847 fou atacat Déas i el 848 van abandonar-lo a causa de la seva destrucció. El 858 es van recuperar les relíquies que havien deixat aparedades a la cripta per traslladar-les a diversos indrets fins arribar a Tournus (Saona i Loira) el 875, lloc on la comunitat es va assentar definitivament, amb les despulles del sant. L’afluència de pelegrins a Saint-Philibert-de-Grand-Lieu va desaparèixer a causa de la pèrdua de les santes relíquies i el lloc va esdevenir un priorat depenent de Tournus que va mantenir la seva activitat fins a finals del segle XVII, després de patir els efectes de les guerres dels Cent Anys i de Religió. Es conserva amb modificacions una antiga església del segle IX, que es caracteritza per l’alternança de pedra i maons en la seva construcció.

Saint-Philibert

Saint-Philibert