Monestirs
Monestirs del
País del Loira
Abadia de Saint-Pierre de Solesmes
< anterior Inici França País del Loira Sarthe següent >
castellano
cercador contacte facebook

Sarthe

El priorat de Saint-Pierre de Solesmes fou fundat gràcies a la iniciativa de Geoffroy, senyor de Sablé que està situat al sud-oest de Solesmes, aigües avall del Sarthe. Entre els anys 1006 i 1015 el fundador va donar a l’abadia de La Couture (Le Mans) els terrenys per bastir el nou priorat que restaria sotmès a aquell monestir, a més el va dotar econòmicament per permetre la seva subsistència. Malgrat la seva condició de priorat, ràpidament va esdevenir un centre important, el 1073 Guillem el Conqueridor va confirmar la seva carta de fundació i el 1095 va acollir el papa Urbà II. D’altra banda en el segle XII va arribar una relíquia de la Santa Espina portada d’orient pel senyor de Sablé. Tot això va fer que Solesmes esdevingués una casa monàstica amb una àmplia comunitat i molta activitat, superior als priorats de l’època que tenien funcions més aviat administratives del territori i amb una comunitat reduïda al mínim.

Solesmes
L'abadia de Solesmes


BenedictinsSaint-Maur


 

Solesmes
L'abadia de Solesmes

Solesmes
Solesmes
Litografia d'Olivier Wismes
Réseau des médiathèques de la Ville du Mans


La casa va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys que van malmetre l’església i dependències monàstiques alhora que va reduir el nombre de monjos de dotze a cinc. Al segle XV es va procedir a la seva restauració, d’aquella època és el monument a la Passió que l’aixeca a l’església, a la base del qual es troba l’Enterrament de Crist (1496). Entre el 1525 i 1553 es va aixecar al creuer un altre monument, la Belle Chapelle, amb la representació de l’enterrament de la Mare de Déu a la seva base. Des de mitjan del segle XVI i durant un segle la casa va viure una època de decadència a la que hi van contribuir el règim de comenda instaurat el 1564 i les guerres de Religió (1567), tot i que cal dir que el monestir no va resultar directament malmès.

Solesmes
L'abadia de Solesmes


El 1664 el priorat de Solesmes va entrar a formar part de la congregació de Saint-Maur, com ja havia passat poc abans a La Couture. Els mauristes van trobar el lloc pràcticament sense comunitat pel que caldria considerar la seva entrada com una nova fundació. La reforma maurista fou profunda tant pel que fa als costums de la comunitat, més estrictes, com per la tasca de reconstrucció de les dependències monàstiques que va caracteritzar aquella congregació, obres que es van desenvolupar fins ben entrat el segle XVIII. La vida monàstica a Solesmes va acabar, bé que temporalment, amb la Revolució quan els monjos foren expulsats del priorat (1791).

Solesmes
L'abadia de Solesmes

Solesmes
L'abadia de Solesmes


Després de passar a mans particulars però evitant la seva destrucció, el monaquisme va tornar a Solesmes el 1833 quan una nova comunitat es va reunir al voltant de Prosper Guéranger. El 1837 amb el vist-i-plau del papa Gregori XVI la casa va prendre el títol d’abadia i al mateix temps es fundava la congregació de França (ara congregació de Solesmes) que seria en part continuadora de l’antiga congregació de Saint-Maur. A banda d’interrupcions en la seva activitat, l’abadia ha conegut una forta expansió tant a la pròpia casa (amb especial dedicació a l’estudi del cant gregorià) com per la seva tasca al front de la congregació de Solesmes que es va expandir també fora de França, com ara a Santo Domingo de Silos, a través de Saint-Martin de Ligugé.

Solesmes
Enterrament de Crist (1496)

Solesmes
Enterrament de Crist (1496)


Solesmes
L'abat Prosper Guéranger
Imatge publicada a Dom Guéranger abbé de Solesmes (1909)

Solesmes
Belle Chapelle (1525-1553)

Solesmes
Belle Chapelle (1525-1553)


Solesmes
Claustre de Solesmes, en una postal antiga

Solesmes
Escut de la congregació de Solesmes
Imatge publicada a Cartulaire des abbayes de Saint-Pierre de la Couture
et de Saint-Pierre de Solesmes
(1909)

 

Bibliografia:
- BARBEAU, Dom Thierry (2009). Sub titulo Petri. Milla ans d’histoire à l’abbaye de Solesmes. Solesmes: Ed. de Solesmes
- BÉNÉDICTINS DE SOLESMES (1881). Cartulaire des abbayes de Saint-Pierre de la Couture et de Saint-Pierre de Solesmes. Le Mans: Edmond Monnoyer
- MOINE BÉNÉDICTIN (1909). Dom Guéranger abbé de Solesmes. París: Plon-Nourrit / G. Oudin

Enllaç:
- Abbaye Saint-Pierre de Solesmes


Situació:

A la vora del Sarthe, a ponent de Le Mans

Baldiri B. - Maig de 2014