Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame de Froidmont
Trie / Frigidus Mons / Frigidimontensis
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

Aquesta casa cistercenca fou fundada gràcies a la iniciativa d’Adèle de Dammartin (1106-1139) qui, ja vídua, va donar els terrenys necessaris per poder establir el nou monestir. Amb la col·laboració del bisbe Odó de Beauvais (1133-1144) el 1134 arribaren els primers monjos procedents de l’abadia d’Ourscamp (Oise) que es van situar en unes dependències provisionals mentre es bastia el monestir prop del riu Trie, és per aquesta causa que inicialment era conegut amb aquest nom, a partir del 1150 hom comença a utilitzar el de Froidmont. La fundació fou conformada per Lluis VI el Gras (1137) i el papa Eugeni III (1147).

Froidmont
Monestir de Froidmont, abans de la Revolució
Il·lustració de Notice sur l'abbaye de Froidmont

Froidmont
Lloc del monestir en l'actualitat

Froidmont
Vista de l'abadia de Froidmont (1780-1790)
Dibuix de Tavernier de Jonquières
Bibliothèque nationale de France

El 1358 va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, la revolta de la Grande Jacquerie va arribar al monestir i també va afectar les seves possessions, en aquest període la comunitat es va refugiar durant dos anys a la casa que tenien a Beauvais. El 1419 es va repetir la situació quan la casa fou atacada pels anglesos, però aquest cop els danys foren menors. Durant la primera meitat del segle XVI es va restaurar l’església que encara presentava els desperfectes causats per les guerres anteriors. El 1553 fou designat el primer abat comendatari de la casa, Odet de Coligny (1553-1569) arquebisbe de Tolosa, bisbe de Beauvais i també abat d’altres monestirs. Es va mantenir amb activitat fins la Revolució, quan fou suprimit i va quedar sense comunitat, més endavant es van enderrocar les construccions i actualment només hi resta alguna construcció secundària.

Meaux
La Grande Jacquerie (1358), que va afectar el monestir