Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Martin-aux-Jumeaux. Amiens
(Martini in Gemellis)
< anterior Inici França Hauts-de-France Somme següent >

Somme

La tradició explica que poc després de la mort de sant Martí de Tours (397) es va aixecar una capella a les portes de la ciutat d’Amiens, en el mateix lloc on es considera que va tenir lloc el conegut episodi en el que el sant va partir la seva capa en dos trossos per ajudar un pobre i l’aparició posterior de Crist vestit amb la tela que li havia donat. En aquella església aviat s’hi va aplegar una comunitat femenina (A. Dupuy). Hi ha diverses opinions sobre l’origen del nom del lloc: Jumeaux (bessons), una d’elles explica que a la porta romana que va servir d’escenari a l’episodi de sant Martí hi havia un relleu amb els bessons Ròmul i Rem. Una segona opinió considera bessones aquesta església i la veïna de Saint-Nicolas. D’aquest lloc no hi ha més notícies fins que el 1075 el bisbe Guy d'Amiens va confirmar l’establiment d’una comunitat regular de clergues, seguidors de la Regla de Sant Agustí.

Saint-Martin-aux-Jumeaux
Façana de Saint-Martin-aux-Jumeaux
Il·lustració de L’abbaye de Saint-Martin-aux-Jumeaux (1935)

agustinians

Congregació
de França

Situació de l'abadia de Saint-Martin-aux-Jumeaux
Detall del Plan de la Ville et Citadele d'Amiens (Charles Inselin, 1725)
G: primer establiment, T: segon establiment

Capitell amb un diable procedent de Saint-Martin-aux-Jumeaux
Museu de Picardia, Amiens

En la fundació hi va participar el capítol de clergues de la catedral, i en endavant quedaria vinculat a aquell, fins que el 1145 el priorat va adquirir el títol d’abadia. El 1109 el papa Pasqual II, va confirmar els béns d’aquesta casa. Des de 1270 es venerava a l’abadia la relíquia consistent en un fragment de la capa de sant Martí. A causa de les guerres que va patir el territori i el relaxament dels costums, al segle XVI la casa es trobava en decadència, el 1523 Saint-Martin es va integrar a la congregació de Saint-Victor de París però aquesta fou contestada pels canonges d’Amiens i el 1566 la casa es va integrar amb el capítol episcopal, el 1634 es va incorporar a la congregació de França.

Mentrestant, la construcció d’una fortificació a la ciutat havia desposseït els celestins de la seva casa, aquell mateix any de 1634 el rei va lliurar a aquests darrers l’abadia de Saint-Martin. Malgrat l’oposició de la comunitat de canonges, aquests es van veure obligats a abandonar la casa, deixar-la a mans dels celestins i refugiar-se a Saint-Acheul. El 1635 van adquirir el palau dels Douze Pairs, prop del carrer Beauvais, que van adaptar com a nova abadia i s’hi va bastir una nova església. L’abadia va mantenir-se fins la Revolució, després el lloc va tenir diversos usos, com ara l’Hospice des Incurables. Actualment no hi ha restes visibles de cap dels dos establiments a la ciutat d’Amiens.

Palau dels Douze Pairs, segona casa a Amiens

L'església de la segona abadia