Sant Martí de Tours
< índex castellano >

Sant Martí va néixer a l’actual Hongria cap el 316, en l’època que aquella terra, la Pannònia, formava part de l’Imperi Romà. Segons el seu deixeble i biògraf Sulpici Sever, va ingressar a l’exèrcit on hi va servir durant vint-i-cinc anys. És en aquesta època que hom situa l’episodi en el qual Martí, a les portes de la ciutat d’Amiens, va partir la seva capa en dos trossos per ajudar un pobre i l’aparició posterior de Crist vestit amb la tela que li havia donat. Un cop batejat i havent ja abandonat les armes l’any 356 va formar-se a Poitiers, al costat del bisbe d’aquella ciutat, sant Hilari.
 

Ligugé
Sant Martí, a la porta de l'església de Ligugé
 

Després d’un viatge a la seva ciutat natal, possiblement l’actual Szombathely, i el pas per Milà i l’illa Gallinara on va practicar l’eremitisme, va retrobar-se amb sant Hilari. D’acord amb aquest, es va establí a les rodalies de Poitiers on va fundar el cenobi de Ligugé amb els deixebles que s’havien aplegat al seu voltant. Hom té aquesta com la primera fundació monàstica de la Gàl·lia. També hom situa a Ligugé el miracle de la resurrecció d’un jove que havia mort abans d’ésser batejat (catecumen), sant Martí va intercedir per retornar-li la vida i així pogués rebre el baptisme.

L’any 371 fou proclamat bisbe de Tours gràcies a la fama que havia pres la seva personalitat, es va desplaçar a aquella ciutat on a més de les seves funcions al cap de la diòcesi, va continuar amb la seva vida de monjo en el monestir (o més aviat cenobi, o laura) de Marmoutier, fundat també per ell a les rodalies de Tours. Martí va morir a Candes, a ponent de Tours, el 397 i fou enterrat en aquesta darrera ciutat, a l'actual basílica de Saint-Martin.
 

Moissac
Resurrecció del catecumen
Capitell del claustre de Moissac

 

Saint-Martin de Tours
Saint-Martin de Tours
Tomba de sant Martí
 

Saint-Martin de Tours
Enterrament de sant Martí a Tours
Transport a Tours del cos de sant Martí
Vitrall de la catedral de Tours (c 1300)

11 de novembre. Té relació amb:
- Abadia de Saint-Martin de Ligugé
- Monestir de Saint-Martin (Tours, Indre i Loira)
- Abadia de Marmoutier (Indre i Loira)
   
Sant Martí de Tours
Sant Martí partint la capa
Il·lustració de Vies de saints
Bibliothèque nationale de France

 

Illa Gallinara
L'illa Gallinara, on es va retirar sant Martí
 

Marmoutier
Abadia de Marmoutier
 

Sant Martí
Retaule de Sant Martí
Mestre de Fonollosa
Museu Episcopal de Vic
 

Sant Martí
Sant Martí
Figura central del frontal de Gia (s. XIII)
Museu Nacional d'ARt de Catalunya, Barcelona

 


Bibliografia:
-
COLOMBÁS, García M. (2004). El monacato primitivo. Madrid: Biblioteca de Autores Cristianos
- GERVAISE, Nicolas (1826). Vie de Saint Martin, evêque de Tours, et histoire de la fondation de l’insigne Église. Tours: Mame
- RÉAU, Louis (1997). Iconografía del arte cristiano. Iconografía de los santos. T. 2, vol. 4. Barcelona: Ed. del Serbal
- SEVERE, Sulpice (1861). Vie de saint Martin. Tours: Mame
 
Baldiri B. - Agost de 2014 / Actualitzat juliol de 2017
Tornar