Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Lucien de Beauvais
S. Lucianus Belvacensis
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

Al nord del centre històric de Beauvais es trobava l’abadia de Saint-Lucien, dedicada al màrtir Llucià (segle III) considerat el primer bisbe d’aquesta diòcesi. Llucià hauria evangelitzat el territori de Beauvais i després del seu martiri fou enterrat prop de la ciutat, on més endavant s’aixecaria aquest monestir. Aquella primera església estaria a cura d’una comunitat de preveres que hauria subsistit fins la seva destrucció pels huns d'ÀtilaÀtila (c395-453)

Rei dels huns, poble nòmada de l’Asia Central, que va encapçalar una àmplia ocupació de l’actual Europa. S’ha conegut com l'Assot de Déu

Àtila
Il·lustració del Liber Chronicarum
Biblioteca de Catalunya
a mitjan del segle V. El bisbe Constantí de Beauvais (555-560) va emprendre la tasca de reconstrucció del lloc amb l’objectiu d’establir-hi una comunitat monàstica, però tot plegat no es va fer realitat fins l’època del bisbe Dodó que cap el 580 va aconseguir la seva fundació amb l’ajuda de l’abadia de Saint-FuscienAbadia de Saint-Fuscien (Somme)

Abadia fundada pel rei franc Khilperic I (561-584) i la seva esposa Fredegunda però que va quedar destruïda per les invasions del víkings. Es va tornar a aixecar gràcies a la intervenció dels comtes d’Amiens a començament del segle XII. Va desaparèixer amb la Revolució i ara només queda el palau abacial del segle XVIII. Era una casa benedictina

Abadia de Saint-Fuscien
(Somme) i del rei Khilperic I (561-584).

Saint-Lucien de Beauvais
Reconstrucció del monestir de 1673
Il·lustració de l'Histoire de l’Abbaye Royale de Saint-Lucien

Torre del mur de tancament del monestir

Martiri de sant Llucià
Dibuix de Jacques Callot (1636)
Bibliothèque nationale de France

Després de patir els efectes de les invasions normandes i de la guerra dels Cent Anys, el 1492 fou nomenat el primer abat comendatari. Un dels seus successors fou Odet de Coligny, també abat d’altres monestirs (com ara Saint-Benoît-sur-Loire, Loiret) i bisbe de Beauvais i de Tolosa de Llenguadoc, qui va esdevenir calvinista i fou excomunicat. Després la casa va acollir-se a la congregació de Saint-Maur i mantingué l’activitat fins la Revolució. El 1790 fou suprimida i es va procedir a la demolició de l’església i altres dependències del monestir de manera que hi ha poques restes visibles del lloc: un fragment del mur de tancament i el portal.

Detall d'un plànol de Beauvais (1679)

Portal del recinte del monestir que encara es conserva