Sant Llucià de Beauvais, màrtir
(Lucianus)
< índex castellano >

La vida d’aquest màrtir, primer bisbe de Beauvais i evangelitzador de la seva regió, és plena de dades contradictòries segons les diferents fonts. D’origen romà, hom el considera deixeble directe de sant Pere i acompanyant seu, nomenat bisbe pel papa Climent I (88-97), aquest l’hauria enviat a l’actual França acompanyant els set apòstols de la Gàl·lia. Si considerem que aquests evangelitzadors foren enviats pel papa FabiàFabià (?-250)

Papa entre el 236 i 250. Hom el relaciona amb els Set apòstols de la Gàl·lia enviats a evangelitzar aquell territori


El papa Fabià
Il·lustració del Liber Chronicarum
Bayerische Staatsbibliothek
a mitjan del segle III, caldria situar en aquesta època a Llucià. A la Gàl·lia seria deixeble de sant Dionís de París i fou aquest qui el va enviar a Beauvais. La seva activitat en aquest lloc el va portar a la seva persecució, es va refugiar a Montmille, prop de la ciutat on fou capturat, martiritzat i finalment decapitat. D’una manera paral·lela a la llegenda de sant Dionís, Llucià va aplegar el seu cap i va travessar el riu Thérain per quedar-se a les rodalies de la ciutat, lloc on fou enterrat i on més endavant s’aixecaria una capella on seria venerat, precedent de l’abadia de Saint-Lucien de Beauvais (Oise).
 

1 de gener. Té relació amb:
- Abadia de Saint-Lucien de Beauvais (Oise)

Saint-Lucien de Beauvais
Martiri de sant Llucià
Dibuix de Jacques Callot (1636)
Bibliothèque nationale de France
 

Saint-Lucien de Beauvais
Saint-Lucien de Beauvais
Reconstrucció del monestir de 1673
Il·lustració de l'Histoire de l’Abbaye Royale de Saint-Lucien

Bibliografia:
- GUÉRIN, Paul (1888). Les Petits Bollandistes. Vies des saints de l’Ancien et du Nouveau Testament... Vol. 1. París: Bloud et Barral
 
Baldiri B. - Desembre de 2016
Tornar