Monestirs de
Catalunya
Canonges agustinians Canònica de Sant Miquel de la Seu d'Urgell
< anterior Inici Catalunya Alt Urgell la Seu d'Urgell següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alt Urgell

L’església de Sant Miquel, situada al nord de la catedral, estava en construcció l’any 1023. La seva fundació es va portar a terme gràcies a la iniciativa del bisbe Ermengol (1010-1035) i ell mateix la va fer beneficiària, juntament amb Santa Maria, en el seu testament atorgat l’any 1033. Hom considera sant Ermengol com fundador de la canònica, l’any 1037 ja figura esmentat com a cenobi, més endavant, el 1095 s’esmenta que la casa seguia la Regla de Sant Agustí i que era regida per abats.

La casa fou suprimida a finals del segle XIII pel bisbe Guillem de Montcada (1294-1308), que uní els seus béns a la canònica catedralícia que s’havia reformat adoptant també la regla agustiniana. Restà com església parroquial, fins que el 1364 fou ocupada pels dominics, que havien abandonat el seu convent extramurs, aquests enderrocaren l’església romànica per a bastir-hi una de nova. La titularitat de Sant Miquel passà llavors a l'antiga església de Sant Pere, al sud de la catedral.

Sant Domènec de la Seu d'Urgell
Portada de Sant Domènec de la Seu d'Urgell
església bastida pels dominics sobre l'antiga de Sant Miquel
Fotografia de Ramon Salvia (1901?)
Publicada a Las casas de religiosos...


Bibliografia:
- CASES, Maria-Lluïsa. Catalunya romànica. Vol VI. L’Alt Urgell, Andorra. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993
- CARRERO SANTAMARÍA, Eduardo. La Seu d’Urgell, el último conjunto de iglesias. Liturgia, paisaje urbano y arquitectura. Anuario de Estudios Medievales 40/1, 2010
 

Situació:

La canònica estava situada al nord de la catedral de la Seu, on ara hi ha l'església de Sant Domènec (11)


Baldiri B. - Gener de 2016