Convent de la Mare de Déu de Gràcia de Cambrils

Agustins de Cambrils / Mare de Déu del Camí

Mare de Déu de Gràcia de Cambrils
Santuari de Mare de Déu del Camí de Cambrils
Lloc del segon convent agustí a la vila
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

El convent dels agustins de Cambrils s’hauria fundat en aquesta vila a finals del segle XVI, possiblement l’any 1592. Estava situat extramurs, al costat oposat de la riera d’Alforja i prop del camí de Reus, en el lloc d’una església preexistent, que hom considera la primera parròquia de Cambrils.

Detall de Hispania Augustiniana
M. Seutter (c1750)

Es disposa de molt poca informació d’aquest establiment, el 1640 fou un punt de la defensa de Cambrils en el marc de la guerra dels Segadors. El 1736, els agustins van demanar a la vila poder traslladar-se a l'ermita de la Mare de Déu del Camí a causa de la inconveniència de l’emplaçament del convent, molt exposat a les avingudes de la riera, que l’havien fet desallotjar en diverses ocasions. Un cop aprovat, van bastir una casa prop de la torre de defensa, a tocar del santuari, que en aquella època s’estava reconstruint. Pel mateix motiu, també es va traslladar la imatge de la Mare de Déu de Gràcia, venerada a l’antic convent. L’edifici primitiu es va enderrocar i ha desaparegut. Els frares agustins ja havien deixat Cambrils i el santuari del Camí, l’any 1790.

Es conserva el topònim al raval de Gràcia
Detall del Mapa planimètric de Cambrils (1914)