Franciscans observants

Convent de Jesús. Sant Francesc de Reus
< anterior Inici Catalunya Baix Camp Reus següent >

Baix Camp

El convent de Santa Maria de Jesús fou fundat a Reus l’any 1488, data en que també va començar la construcció de l’església i la casa conventual. Tot i això, aquesta fundació es portava gestant des de molt abans, al menys des del 1447, quan hom troba documents en aquest sentit. L’església es va aixecar amb rapidesa i el 1506 fou consagrada i ja el 1509 es va celebrar en aquest lloc un Capítol Provincial de l’orde. Al segle XVIII el convent s’havia quedat petit i alhora es trobava en molt mal estat de conservació, és per això que el 1731 hom va començar la construcció d'un nou edifici, que es va consagrar el 1772, aprofitant per canviar l’antiga advocació per la de Sant Francesc.

Sant Francesc de Reus

L'escola actual

A partir del 1809 Reus va patir els efectes de la guerra del Francès i entre el 1811 i 1814 els frares foren expulsats de la casa a causa d’això, quan hi va retornar es trobaren el convent devastat i en molt mal estat. La fi de l’establiment va arribar l’any 1835, quan el lloc fou assaltat, resultant incendiat i saquejat mentre que molts religiosos de la seva comunitat foren assassinats. L'any següent hom ordenava la seva demolició, fet que no arribà a produir-se, el 1844 va esdevenir propietat municipal i l'any següent es transformà en una escola. Entre el 1858 i 1868 el lloc fou ocupat pels escolapis. L'església es va reconstruir el 1849 i el col·legi va passar a mans de l’ajuntament el 1875, va esdevenir l’Institut Gaudí que el 1971 es va traslladar a un altre indret, actualment és la seu l’Institut Salvador Vilaseca.

Claustre de Sant Francesc de Reus

Campanar