Convent de Sant Francesc de Reus

Convent de Jesús / Franciscans de Reus

(Reus, Baix Camp)

Sant Francesc de Reus

El convent de Santa Maria de Jesús fou fundat a Reus l'any 1488, data en què també va començar la construcció de l'església i la casa conventual. Tot i això, aquesta fundació es portava gestant des de molt abans, almenys des del 1447, quan ja es troben documents en aquest sentit. L'església es va aixecar amb rapidesa i el 1506 fou consagrada, ja el 1509 es va celebrar en aquest lloc un Capítol Provincial de l'orde.

Sant Francesc de Reus, ja convertit en escola
Detall d'un plànol de Reus (1848)
Biblioteca Virtual de Defensa

Al segle XVIII el convent s’havia quedat petit i alhora es trobava en molt mal estat de conservació, és per això que el 1731 va començar la construcció d'un nou edifici, que es va consagrar el 1772, aprofitant per canviar l’antiga advocació per la de Sant Francesc. A partir del 1809, Reus va patir els efectes de la guerra del Francès, el que va provocar l’expulsió dels frares entre el 1811 i 1814, quan hi van tornar es trobaren el convent devastat i en molt mal estat.

La fi de l’establiment va arribar l’any 1835, quan el lloc fou assaltat, resultant incendiat i saquejat, mentre que molts religiosos de la seva comunitat foren assassinats. L'any següent hom ordenava la seva demolició, fet que no arribà a produir-se, el 1844 va esdevenir propietat municipal i l'any següent es transformà en una escola. Entre el 1858 i 1868 el lloc fou ocupat pels escolapis. L'església es va reconstruir el 1849, i el 1875 el col·legi va passar a mans de l’Ajuntament, va esdevenir l’Institut Gaudí que el 1971 es va traslladar a un altre indret, actualment és la seu de l’Institut Salvador Vilaseca.

L'actual escola
Claustre de Sant Francesc de Reus