Convent i col·legi de Sant Joan Baptista de Reus

Carmelites descalços de Reus

(Reus, Baix Camp)

Convent de Sant Joan de Reus
Ara ocupat per l'Hospital de Sant Joan

El convent dels carmelites descalços de Reus es va fundar gràcies a la iniciativa del reusenc Francesc Robuster, bisbe d'Elna i Vic, amb aquesta finalitat, a partir del 1604 es van demanar les oportunes autoritzacions a les autoritats eclesiàstiques i locals, finalment la fundació va tenir lloc el 1605. La construcció de la casa va començar el 1606, malgrat els entrebancs posats pels frares franciscans que no veien convenient l'existència d’una segona comunitat a la ciutat. Era també col·legi de filosofia i teologia.

Sant Joan de Reus
Antic convent transformat en hospital

La guerra dels Segadors i la de Successió no van afectar directament l’establiment, però si que va patir les conseqüències d’una ocupació durant la guerra del Francès, entre els anys 1811 i 1814, quan fou convertit en hospital. La vida conventual va acabar amb l’assalt patit el 1835, quan el lloc va resultar incendiat i pràcticament destruït, mentre la major part dels religiosos que l’ocupaven foren assassinats.

Seguidament, l’Ajuntament va ordenar la demolició de les restes de l’església i de la capella dels Dolors, que no havia resultat afectada per l’atac. Les altres dependències conventuals van quedar poc afectades i el 1843 van passar a mans públiques, destinant-les a hospital. Es va formalitzar el trasllat a aquest lloc de l'hospital de Sant Joan de Reus, una antiga institució fundada a mitjan segle XIII. Prop de l’antic convent es va aixecar l’església parroquial de Sant Joan Baptista, en certa manera successora de l’antiga església conventual destruïda, obra de l’arquitecte Pere Caselles, que resta inacabada.

Convent Sant Joan de Reus
Plànol de Reus (1848) amb el convent convertit en hospital