Monestirs de
Catalunya
Canonges agustinians Canònica de Santa Maria d'Ullà
< anterior Inici Catalunya Baix Empordà Ullà següent >
castellano
cercador contacte facebook

Baix Empordà

La canònica agustiniana de Santa Maria d’Ullà fou fundada l’any 1121 per Pere Vidal prop de la riba del Ter, al sud de l’actual població del mateix nom. El aquella època el lloc estava exposat a la pirateria a causa de la seva proximitat amb el mar, de fet, l’any 1178 fou saquejat en un atac dels pirates que van matar alguns canonges i s’endugueren altres com esclaus. A més, el lloc estava exposat a les riuades del Ter i a finals d’aquell segle la casa havia quedat envaïda per la sorra.

Hom va aixecar llavors una nova església sobre l’anterior, que fou consagrada l’any 1182, alhora que li eren confirmades les seves possessions, especialment esglésies parroquials properes. La canònica es va secularitzar el 1592 i va continuar la seva activitat com a col·legiata regular. El 1804 els canonges es van traslladar a la nova església situada en un lloc elevat al centre de la població, l’actual església parroquial, que conserva una imatge de la Mare de Déu, romànica. De les antigues esglésies superposades es conserven algunes restes al sud de la població.

Santa Maria d'Ullà
L'actual església de Santa Maria d'Ullà


Bibliografia:
- VILLANUEVA, Jaime. Viage literario a la iglesias de España. Vol. XV. Viage á Gerona y á Roda. Madrid: Real Academia de la Historia, 1851
- BADIA, Joan; VIGUÉ, Jordi. Catalunya romànica. Vol. VIII. L’Empordà. Barcelona: Enciclopèdia catalana, 1989
 

Situació:

Les restes de les antigues esglésies es troben al sud d'Ullà (1)
La col·legiata i actual església parroquial de Santa Maria es troba al centre del nucli habitat (2)

 

Baldiri B. - Juliol de 2012