Monestir de Sant Julià del Mont

Sancti Juliani et Sancti Vincentii / Monte Sancti Juliani / Sancti Juliano de Agustino

(Santa Pau, Garrotxa)

Sant Julià del Mont
Sant Julià del Mont

Es tracta d'un monestir del que es conserven les ruïnes de la seva església

El monestir de Sant Julià del Mont seria un establiment de reduïdes dimensions aixecat al cim de la muntanya per una comunitat encapçalada per l'abat Rimila a mitjan del segle IX.

Sant Julià del Mont
Sant Julià del Mont

L’any 866 Carles el Calb el va posar sota la seva protecció, però malgrat aquest suport la casa devia entrar en decadència i el 878 era una dependència de Sant Esteve de Banyoles (Pla de l'Estany) en qualitat de cel·la, situació que encara mantenia en un precepte de Carles el Simple del 916. Més endavant (1017) figura com església, sense esmentar el seu caràcter monàstic i a partir del 1236 com una parròquia. A partir del segle XIV gairebé no es troben notícies d’aquesta església.

Sant Julià del Mont
Sant Julià del Mont