Monestirs de
Catalunya

Benedictins

Monestir de Sant Pere de les Maleses
< anterior Inici Catalunya Pallars Jussà la Pobla de Segur següent >
castellano
cercador contacte facebook

Pallars Jussà

El primer esment que hom ha trobat d'aquest lloc és de l'any 868, quan aquesta casa i les seves propietats foren donades a Sant Vicenç d'Oveix pel seu abat, Atili. En aquell moment el monestir estava dedicat a Sant Andreu. Les donacions diverses efectuades tant per particulars com pels governants que es van trobant durant el segle X demostren la vitalitat del lloc i la seva aparent independència d’Oveix, malgrat la donació esmentada. Aquella vitalitat es va fer evident també amb el nomenament de l’abat Isarn com marmessor del comte Borrell I de Pallars, ja anteriorment, aquest i la seva esposa Ermengarda havien efectuat una important donació a favor del monestir.

Sant Pere de les Maleses
Sant Pere de les Maleses

Sant Pere de les Maleses
La balma on es troba el monestir, sota un penyal
Sant Pere de les Maleses
Sant Pere de les Maleses

Durant el segle XI (possiblement abans) el monestir de Sant Andreu, que ja no depenia d’Oveix, va passar a estar dedicat a Sant Pere, a més va vincular-se al proper monestir de Santa Maria de Gerri, perdent la condició d’abadia i esdevenint un important priorat d’aquell monestir. Va continuar la seva existència fins que el 1592 fou secularitzat esdevenint una simple església.

El monestir estava situat en un lloc de Collegats, entre el Pallars Sobirà i el Jussà, controlant un pas antigament de molta importància, quan el camí que comunicava els dos territoris passava per aquí. Aquell camí es va utilitzar fins que en el segle XVII es va obrir un de nou i les Maleses va quedar en un lloc apartat, com a santuari dedicat a Sant Pere.

Sant Pere de les Maleses
Sant Pere de les Maleses

Sant Pere de les Maleses
Sant Pere de les Maleses
Sant Pere de les Maleses
Vista de Collegats des de la zona del monestir

Bibliografia:
- ADELL, Joan-Albert; CASES, Maria-Lluïsa (1993). Catalunya romànica. Vol. XV. El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana
- ZARAGOZA PASCUAL, Ernest (1997). Catàleg dels monestirs catalans. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat
 
Situació:

L'antic cenobi és situat en una balma. El seu accés és difícil, el barranc de Sant Pere, que desguassa a la Noguera Pallaresa a la boca sud del túnel de Sant Pere, és impracticable. Pot seguir-se un corriol que surt un centenar de metres més amunt de la boca nord del mateix túnel (indicat) i que s'enfila sobre el rocam de Collegats i entra a la vall de Sant Pere, primer pel marge esquerre i després al dret fins que hom arriba davant del monestir, cal passar el rierol altre cop per arribar-hi. El recorregut ocupa poc més d'una hora

 

 

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat desembre de 2016