Monestirs de
Catalunya
Canonges agustinians
Benedictins
Priorat de Sant Pere dels Arquells
< anterior Inici Catalunya Segarra Ribera d'Ondara següent >
castellano
cercador contacte facebook

Segarra

Aquesta església ja existia l’any 1084, fou una fundació de Guillem I d’Òdena, senyor del castell del mateix nom i fundador del llinatge, aquest i la seva muller Ermengarda també van dotar l’església amb importants béns, potser pensant en alguna funció monàstica. Fou Ramon Guillem d’Òdena, fill dels fundadors, que el 1100 va fer donació de l’església a la canònica de Santa Maria de l’Estany perquè hi establís un priorat. El 1105 ja hi consta una comunitat en aquest lloc.

Sant Pere dels Arquells
Sant Pere dels Arquells


Sant Pere dels Arquells
Sant Pere dels Arquells

Sant Pere dels Arquells
Sant Pere dels Arquells


El priorat es va anar desenvolupant gràcies a la tutela de l’Estany i a les donacions rebudes. La decadència d’aquella casa va portar també una davallada en la situació de Sant Pere dels Arquells, durant el segle XV la comunitat es veié reduïda al mínim i des de mitjan segle, només hi consta un paborde, que no hi residia. El 1592 l’establiment fou secularitzat i va passar a estar sota la direcció de Montserrat en qualitat de priorat, el lloc estava a cura d’un prior i després d’un sacerdot, tot i això, va mantenir l’estatus de priorat fins el 1835, quan va esdevenir parròquia. L’església actual és un petita construcció del segle XIV, modificada al segle XIX.

Sant Pere dels Arquells
Sant Pere dels Arquells


Bibliografia:
- PLADEVALL I FONT, Antoni; BACH, Antoni. Catalunya romànica. Vol. XXIV. El Segrià, les Garrigues... Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1997
 

Situació:

Sant Pere dels Arquells és proper a la carretera de Cervera a la Panadella

 

 

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat abril de 2012