Monestir de Sant Anastasi de Lleida

Convent de les Carmelites Descalces de Lleida / Monestir del Sagrat Cor

(Lleida, Segrià)

Sant Anastasi de Lleida

La fundació d’aquest convent es va demanar l’any 1673 i amb aquesta finalitat la ciutat va cedir un solar a les carmelites amb la condició de dedicar l'església a sant Anastasi, patró de la ciutat. El 1677 es va posar la primera pedra i seguidament van poder aixecar el convent gràcies a les donacions de Gaspar Montsó i el canonge Francesc Pastor, entre d’altres.

La comunitat va iniciar la seva vida conventual el 1686, amb la participació del convent de Mataró i l'arribada d'una comunitat terciària dominica de Tarragona. L'església es va acabar el 1705. Amb la guerra de Successió, les monges van abandonar el seu convent i es refugiaren a Tarragona on el 1712 van fundar el monestir de Sant Josep i Santa Anna. Ja al segle XIX van tornar a patir els efectes de la guerra, aquest cop la del Francès, deixant la casa abandonada entre el 1810 i 1814. El 1936 amb la guerra Civil tornaren a abandonar el seu establiment que no van poder recuperar fins al 1940; va mantenir la seva activitat en aquest lloc fins al 1987, quan els edificis van passar a mans municipals. La comunitat es va desplaçar fora de la ciutat, a l'actual monestir del Sagrat Cor.

Aparició de Crist a Santa Teresa
Josep Viladomat (c1730)