Convent dels Caputxins de Lleida

Convent de Sant Antoni de Pàdua de Lleida

Caputxins de Lleida
Detall de Vista oriental de la ciudad de Lérida
Juan Fernando Palomino, 1783
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats

El 1596 la Paeria de Lleida va sol·licitar la fundació d'un convent de frares caputxins a la ciutat, l'any 1597 en el Capítol celebrat a Montcalvari, l'orde va acceptar aquella iniciativa. Hom va adquirir uns horts situats en el promontori anomenat Puig Bordell, davant del Gardeny, ara ocupat pel Col·legi Episcopal. La primera pedra del convent es va posar el 1598, dedicant la capella a sant Antoni de Pàdua.

Caputxins de Lleida
Caputxins de Lleida
Detall de Plaza de Lerida (1835)
Biblioteca Virtual de Defensa

El 1627 s'hi feien obres de restauració, així i tot, el 1636 el Capítol Provincial decidí canviar de lloc el convent a causa del precari estat de conservació, malgrat això, l'any següent es va prendre la decisió de restaurar-lo pel fet que no s'havia pogut efectuar el trasllat projectat. Amb la guerra dels Segadors, l'any 1641 els caputxins van haver de deixar el lloc i el convent fou enderrocat per qüestions militars, els frares es refugiaren al col·legi de la Concepció. Poc després van adquirir uns terrenys dins de la muralla i començaren a aixecar un nou edifici, però les dificultats van arribar ràpidament i després de considerar el trasllat a Barcelona hom va decidir quedar-se en una casa particular de Lleida.

El 1653 es va poder posar la primera pedra d’un nou convent que disposava de trenta-dues cel·les, casa que es va beneir el 12 de maig de 1670. Amb motiu de la guerra de Successió, els frares es van veure obligats a abandonar-lo temporalment, a finals d’aquell segle van acollir frares procedents de França que fugien de la Revolució. Fou exclaustrat el 1835 i enderrocat el 1850.

Caputxins de Lleida
Caputxins de Lleida