Monestir de Santa Clara de Lleida

Santa Isabel / Clarisses de Lleida

(Lleida, Segrià)

Santa Clara de Lleida

Aquest monestir fou fundat cap al 1240, una butlla de Gregori IX d'aquesta data agraeix els esforços de la reina Violant d'Hongria per fer efectiu l'establiment de les clarisses a la ciutat de Lleida. La fundació es va fer amb una comunitat formada per monges procedents de Saragossa. La casa es va dedicar a Santa Isabel i després de l'aprovació de la Regla, el 1263, es va començar a utilitzar el nom de Santa Clara.

Santa Clara en la seva ubicació al Clot de les Monges
Detall d'un dibuix d'Anton Van der Wyngaerde (1563)

Inicialment s'establiren al lloc anomenat Secanet de Sant Pere, que el 1464 va patir els efectes d'un setge. Van malviure durant uns anys a l'indret del Clot de les Monges, lloc que els franciscans observants de Santa Maria de Jesús havien ocupat fins al 1480. Les clarisses es van refer de la situació de decadència el 1576 quan la casa fou repoblada i refundada amb monges procedents de Barcelona (dels monestirs de Pedralbes i Santa Maria de Jerusalem). Aquell any van abandonar el Clot de les Monges, lloc que no reunia les condicions adequades, per anar a l'antic convent de Sant Francesc, que feia uns anys que estava desocupat i en aquell moment era propietat dels observants.

El 1596 es van celebrar en aquesta església els funerals organitzats per la ciutat en memòria del rei Felip II. El 1618 les clarisses van col·laborar en la fundació del convent de Montsó. A començament de segle XVII s'hi feien importants obres de reparació, romangueren en aquest lloc fins al 1645 data en què, arran de les destruccions motivades per la guerra dels Segadors, retornaren altre cop al Clot de les Monges fins al 1658, quan la casa va caure en ruïna. Des de llavors van ocupar diversos indrets fins a la construcció el 1733 d'un nou convent, que encara es conserva prop de Sant Llorenç, una construcció que es va fer amb els materials procedents de l'antiga església de Sant Francesc. La comunitat es va traslladar el 2006 al monestir de Pedralbes de Barcelona i les dependències conventuals van passar a mans municipals.