Convent de Sant Salvi de Cladells

Sancti Salvy

(Santa Coloma de Farners, Selva)

Sant Salvi de Cladells

Des del 1282 s’esmenta en aquest lloc una església dedicada sant Salvi d’Amiens. Salvi (Salvius, Salve o Saulve, mort cap 615) fou bisbe d’aquella diòcesi i fundador de l’abadia de Saint-Saulve (Pas de Calais). A partir de 1591, arran de l’arribada de relíquies del sant, la devoció al personatge va créixer considerablement i es va convertir en un santuari regit per un sacerdot que en tenia cura.

El 1690 aquell indret fou donat pel marquès de Rupit i senyor de Santa Coloma de Farners als franciscans amb la finalitat de fundar-hi un nou convent, cosa que es va fer efectiu en el mateix any de 1690. Des del seu començament, el convent havia contemplat la possibilitat d’establir un hospital per tenir cura dels malats de les rodalies, però això no va ser possible fins el 1735, data en que es va inaugurar l'hospital de Santa Maria de Bellver, a Santa Coloma de Farners. Durant la guerra del Francès el convent va resultar saquejat en diverses ocasions, el seu aïllament va facilitar que el lloc fos atacat. Un cop passat el període bèl·lic es va restaurar però el 1822 es va ordenar el seu tancament, amb el resultat de nous saquejos. Després de refer la comunitat fou clausurat de manera definitiva el 1835. Més endavant hi hagué un intent de fundació d’una comunitat agustina que no va reeixir. Els edificis es van anar arruïnant i va quedar abandonat. Ara s’han recuperat els seus espais i el conjunt s’ha destinat a equipament turístic.

Sant Salvi
Predicació del bisbe sant Salvi