Franciscans observants

Convent de Sant Salvi de Cladells
< anterior Inici Catalunya Selva Santa Coloma de Farners següent >

Selva

Hom troba una església esmentada en aquest lloc des del 1282, era dedicada sant Salvi i al segle XVII s’havia convertit en un santuari regit per un sacerdot que en tenia cura. El 1690 va ser donada pel marquès de Rupit i senyor de Santa Coloma de Farners als franciscans amb la finalitat de fundar-hi un nou convent, cosa que es va fer efectiu en el mateix any de 1690. A més de convent en lloc va seguir tenint atractiu popular gràcies a la devoció a sant Salvi, les relíquies del qual es veneraven a l’església. Des del seu començament, el convent havia contemplat la possibilitat d’establir un hospital per tenir cura dels malats de les rodalies, però això no va ser possible fins el 1735, data en que es va inaugurar l'hospital de Santa Maria de Bellver a Santa Coloma de Farners.

Sant Salvi de Cladells

Durant la guerra del Francès el convent va resultar saquejat en diverses ocasions, el seu aïllament facilitava que el lloc fos atacat. Un cop passat el període bèl·lic el convent es va restaurar però el 1822 fou ordenat el seu tancament, amb el resultat de nous saquejos. Després de refer la comunitat, el lloc fou clausurat de manera definitiva el 1835. Més endavant hi hagué un intent de fundació d’una comunitat agustina, però els edificis es van anar arruïnant i tot i que encara es conserven moltes construccions, el seu estat actual és de complet abandonament.