Cel·la de Sant Pere de la Cort

Sant Pere de Ventolra / Sancti Petri de Curtem / Sant Martí de Ventolra

(Navès, Solsonès)

Sant Pere de Ventolra

Les escasses notícies sobre aquesa cel·la es troben envoltades en un garbuix de contradiccions i interpretacions contraposades. L’any 971 el comte Borrell II de Barcelona va donar Sant Pere de la Cort a la comunitat de Sant Llorenç de Morunys, on s’hi hauria establert, o ja existia, aquesta cel·la.

Poc després, el 1044, s’esmenta només com una església el que fa pensar que ja no tenia comunitat. D’altra banda, tradicionalment s’ha identificat el lloc de Cort amb Sant Pere de Ventolra tot i que s’esmenta amb l’advocació de Sant Martí, el que s’interpreta com una primera advocació de la mateixa església. L’edifici estava en ruïnes però ara s’ha restaurat, conserva estructures amb aparell d'opus spicatum, que confirma la seva antiguitat, tot i que el gruix de l’obra caldria situar-lo al segle XII. Sant Pere de la Cort estaria situat al nord de Ventolra.

Borrell II
El comte Borrell II va donar Sant Pere de la Cort