Convent de la Trinitat de Tarragona

Santa Maria del Miracle / Santíssima Trinitat / Trinitaris de Tarragona

(Tarragona, Tarragonès)

La Trinitat de Tarragona

Dintre l'antic amfiteatre romà de Tarragona s'hi havia bastit una església visigòtica, a la qual més endavant es va sobreposar una remarcable construcció romànica, l'església de Santa Maria del Miracle, relacionada amb el capítol de canonges de la catedral de Tarragona i de la que hom té notícies des del 1154.

Santa Maria del Miracle

El 1576 van arribar els trinitaris a la ciutat i els fou cedida aquella església perquè s'hi establissin, però a causa de la guerra dels Segadors, el 1644 aquest convent i l'església resultaren afectats i la comunitat trinitària es va veure obligada a abandonar-lo fins que el 1666 hi van poder tornar, un cop efectuades les reparacions pertinents. De nou van patir els efectes de la guerra, ara amb la de Successió i a causa d'això, l'any 1780 els fou cedit el convent de Santa Anna, antiga seu dels agustins que havien deixat per anar a ocupar l'antiga casa dels jesuïtes, que havien sigut expulsats. A causa de la nova situació, el convent de Santa Anna va passar a anomenar-se de la Trinitat.

Ja al segle XIX, i establerts en la nova ubicació, els trinitaris van patir els efectes de la guerra del Francès, amb el resultat de la mort de cinc frares i el saqueig del convent, un cop els francesos van deixar la ciutat i aconseguida la recuperació aquesta va durar ben poc, durant el Trienni Liberal, el 1821, la casa fou suprimida temporalment i els frares integrats a la casa de Barcelona. Fou exclaustrat de manera definitiva el 1935, quan la comunitat es va veure obligada a dispersar-se. L'església es va utilitzar com magatzem militar i el convent transformat en caserna. El 1858 era un alberg de pobres i el 1866 l'església va esdevenir parròquia mentre que el 1870 el convent va convertir-se en jutjat, actualment és la seu de la colla dels Xiquets de Tarragona.

A l'nterior de l'amfiteatre romà
Detall de la vista de Tarragona, amb l'església a la part inferior