Franciscans observants Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig
< anterior Inici Catalunya Urgell Bellpuig següent >

< monestirs imprescindibles... >

En aquest lloc, extramurs de Bellpuig, existia una capella dedicada a Sant Bartomeu. Ramon Folc de Cardona-Anglesola, virrei de Sicília (1507-1509) i de Nàpols (1509-1522) va prendre la decisió de fundar en aquest lloc un convent de framenors, pel que va aconseguir del papa Juli II la corresponent butlla fundacional (1509).

Sant Bartomeu de Bellpuig

Els franciscans s’haurien establert en aquest lloc aprofitant l’església primitiva i aixecant un claustre al seu costat. Malgrat la voluntat del fundador d’aixecar un gran convent, aquesta obra no va rebre l’impuls definitiu fins el 1529-35, després de la seva mort, ocorreguda a Nàpols el 1522. Un cop acabat el gruix principal de l’obra es va començar la seva ampliació.

Durant els segles XVII i XVIII el monestir va passar per una època de prosperitat i es va lliurar dels efectes de la Guerra dels Segadors. El 1668 es va celebrar un capítol general entre els seus murs. La decadència va arribar amb el segle XIX, la Guerra del Francès va deixar el lloc saquejat i el sepulcre del fundador mutilat. Després de la restauració monàstica, altre cop foren expulsats els frares, entre els anys 1820 i 1823. El 1835 la comunitat fou exclaustrada definitivament. El convent fou subhastat i va passar a mans de particulars. El 1841 es va traslladar el sepulcre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola a l’església parroquial, on encara es troba.

L’església va caure en ruïna i la resta de dependències van patir un intent de venda i trasllat. Durant el segle XX es va refer l’església (1903-06), després el lloc va patir els efectes de la Guerra Civil i més tard es va restaurar de nou.

Bellpuig. Claustro del convento de franciscanos
Bellpuig. claustro del convento de franciscanos (1839)