Priorat de Santa Maria de Tagamanent

Sancta Maria de Tagamanente

(Tagamanent, Vallès Oriental)

Santa Maria de Tagamanent

L'església de Santa Maria, situada al cim del Tagamanent, és esmentada per primer cop en el testament del comte Borrell de l'any 993. La parròquia de Tagamanent fou cedida el 1098 al monestir de Santa Fe de Conques (Avairon) amb la finalitat que s'hi instaurés una comunitat.

Aquella fundació no es va realitzar mai, i per això els vescomtes de Cardona van fer una altra cessió, aquesta vegada al monestir de Sant Pere de Casserres, que va ser confirmada pel bisbe de Vic el 1148. Casserres va caure en decadència i la comunitat de Tagamanent no va tenir durada, si és que mai s'hi va arribar a establir, l’esment de Tagamanent com a priorat és irrellevant, segurament des de Casserres només van administrar la parròquia. Des del segle XVI, quan Casserres havia ja perdut el caràcter monàstic, figura com a parròquia i santuari on es venerava la Mare de Déu de Tagamanent, a començament del segle XIX el lloc va caure en l'abandonament i el 1936 es va profanar i malmetre. La parròquia es va traslladar i l’indret va quedar abandonat fins que en els darrers anys (fins al 2020) s’ha restaurat, quedant a càrrec de la Diputació.

Santa Maria de Tagamanent (c1920-30)
Capçalera d'un goigs de la Mare de Déu de Tagamanent (1843)