Agustins / Dominics
Canònica de Peralada / Convent de Sant Agustí
Convent de Sant Domènec. El Roser de Peralada
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Peralada següent >

Alt Empordà

El lloc on es troba actualment el claustre de Sant Domènec havia estat ocupat abans dels dominics per altres ordes, tot i que la informació és confusa, hom ha esmentat una canònica agustiniana establerta en aquest lloc i que seria la responsable de la construcció del claustre, entre els segles XII i XIII. Aquella canònica es podria haver fundat a la segona meitat del segle XI i hom té constància que la seva església es va consagrar l’any 1123. Pladevall l’ha considerat un monestir femení i s’ha volgut vincular a Santa Maria de Vilabertran. El claustre no sembla mantenir la seva configuració inicial, sembla que es va reconstruir en algun moment, fins i tot hom ha pensat que aquest claustre fos transportat a aquest lloc des d’una altra ubicació. Aquesta canònica hauria estat activa fins la seva dissolució en data indeterminada.

Sant Domènec de Peralada
El claustre de Sant Domènec

El 1578 el lloc hauria passat a mans dels dominics, que s’hi van mantenir fins l’exclaustració. Segons J. Massot, l’any 1541 els agustins hi van fundar el convent de Sant Agustí i que van deixar el 1578 a causa de la seva decadència, aquella renúncia fou formalitzada per fra Gregorio de Ayala, provincial de l’orde. Fou llavors que Francesc Dalmau I de Rocabertí va donar la casa als predicadors, quan aquests la van deixar a causa de la desamortització, el lloc fou convertit en hospital i caserna, i també va tenir usos militars en el segle XX, durant la guerra civil. A causa del mal estat de conservació l’edifici conventual es va enderrocar i ara pràcticament només resta dempeus el claustre.

El claustre de Sant Domènec (1912)
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany