Priorat de Sant Tomās de Fluviā
< anterior Inici Catalunya Alt Empordā Torroella de Fluviā següent >
castellano - franįais

Alt Empordā

En aquest lloc es va establir un petit priorat depenent de Sant Víctor de Marsella, aixō degué passar cap els anys 1070. Aquella gran abadia de la Provenįa era propietāria d’aquestes terres grācies a una donaciķ que van rebre de Guillem de Fonollers, fet que va provocar l’oposiciķ del proper monestir de Sant Miquel de Fluviā. La seva dependčncia de Marsella es troba en diverses butlles papals on es confirmaven els béns de Sant Víctor, entre els anys 1113 i 1218. Fou un priorat molt reduīt, a comenįament del segle XIV només tenia un monjo i mantenia funcions parroquials, al segle XV ja no tenia comunitat i fou suprimit formalment a comenįament del segle XVI.

Sant Tomās de Fluviā

Nau de l'església

L’església de sant Tomās és senzilla, de nau única amb transsepte, on s’obren els tres absis, la seva construcciķ és de l’čpoca de la fundaciķ del priorat. La resta de dependčncies antigues s’han perdut i la casa del prior, adossada al sud de l’església, es va refer al segle XVII. Aquesta església conserva un important conjunt de pintura mural, a la conca absidal i la volta de la nau, pintures que s’haurien de datar entre els segles XII (absis) i XIII (nau).

Capįalera de l'església

Absis lateral