Franciscans observants

Convent de Santa Anna d'Alcover
< anterior Inici Catalunya Alt Camp Alcover següent >

Alt Camp

El convent de Santa Anna, de frares franciscans, fou fundat l’any 1582 als afores d'Alcover, a tocar de la carretera de Mont-ral, a iniciativa de la mateixa vila i gràcies al impuls donat per l'arquebisbe Antoni Agustí. Es va situar a l'antiga ermita de Santa Anna amb una casa adossada. Van mantenir-se en aquell lloc fins que l’any 1647 va començar la construcció del nou convent que era ja acabat a fi de segle.

Santa Anna d'Alcover

Malgrat patir una epidèmia de pesta l’any 1651, la comunitat va créixer fins assolir els vint-i-cinc frares a la meitat del segle XVIII. L’any 1822 el convent va resultar saquejat i incendiat pel que fou clausurat temporalment. L’exclaustració definitiva (1835) va dispersar els frares de la comunitat i el convent va passar a mans municipals, a partir d’aquell moment la casa va tenir diversos usos i finalment va caure en ruïna. Ara està en fase de rehabilitació per a ús cultural.

Santa Anna d'Alcover (2003), abans de la rehabilitació