Monestir de Santa María de la Sierra

Santa María de Sotosalbos / Sotos Albos / Saltus Albi

(Collado Hermoso, Segòvia)

Santa María de la Sierra

El 1133, el bisbe de Segòvia, Pedro de Agen (1112-1149), va fundar un establiment monàstic seguidor de la regla de Sant Benet en aquest lloc, on possiblement ja existia una capella i un eremitori. El nou monestir va quedar sotmès al bisbe, que participava en les qüestions importants, com ara l'elecció d'abat. A finals d'aquell segle es trobava en decadència i el 1201 el bisbe hi va intervenir per redreçar la situació.

Santa María de la Sierra (c. 1923)

Això faria que la casa passés a estar sota l'òrbita cistercenca, abans del 1219, data en què ja hi ha constància de la nova situació. Hom ha mantingut que la data de canvi d'orde va tenir lloc el 1212, posant la casa sota la filiació directa de Cîteaux (Costa d'Or) i amb la intervenció dels monjos de Carracedo (Lleó). Gregori IX, papa entre els anys 1227 i 1241, li va atorgar la seva protecció, alhora que li confirmava els béns. Així i tot, consta que, cap al 1300, Sotosalbos passava per una època de decadència i patia dificultats econòmiques. El 1467 es va unir a la Congregació de Castella i el 1498 es va convertir en un priorat del monestir de Sacramenia (Segòvia).

En aquell moment tenia una comunitat amb, només, dos membres, un d'ells el prior. A partir d'aquí el lloc s'esmenta com a Santa María de la Sierra. L'estat de precarietat va continuar, només hi havia algun monjo que tenia cura del lloc, però, a poc a poc el monestir es va anar deteriorant i en el segle XVIII es trobava en situació de ruïna parcial. Fou desamortitzat el 1835 i actualment és de propietat privada, pràcticament només es conserven les ruïnes de l'església, que és de l'època de l'arribada dels cistercencs, una construcció d'estructura romànica, de tres naus. S'hi ha fet obres de consolidació. La imatge de la Mare de Déu de la Sierra, venerada en el monestir fins al 1825, es conserva a l'església parroquial de Sotosalbos.

Santa María de la Sierra (Sotosalbos)
Planta de l'església, segons Torres Balbás (1945)