Canonges aquisgranesos
Canònica de Sant Jaume de Calaf
< anterior Inici Catalunya Anoia Calaf següent >

Anoia

El priorat canonical de Sant Jaume de Calaf depenia de Sant Vicenç de Cardona, ocupava l'església del mateix nom, de la que hom té escasses notícies, només que ja existia el 1040. Aquesta església era situada en el lloc que més endavant va ocupar el convent franciscà, fet que va representar la destrucció de l'edifici romànic que es conservava fins aquell moment (1715). Entre el 1040 i el 1060 l'abat de Cardona hi va fundar un priorat, que seguia la regla aquisgranesa, més endavant, cap el 1090, renovada per l'agustiniana.

Sant Jaume de Calaf
Sant Jaume de Calaf

Sant Jaume de Calaf
Sant Jaume de Calaf

Sant Jaume de Calaf
Sant Jaume de Calaf

El priorat tenia, a més, cura de l'església parroquial de Sant Pere, situada al castell. A mitjans del segle XV, les funcions parroquials es van traslladar a Sant Jaume, però mantenint el culte a Sant Pere fins a començament del segle XVIII. El 1592, ja en plena decadència, es va secularitzar i això va suposar la seva separació de la col·legiata de Cardona, independitzant-se. La nova col·legiata de Calaf mantingué tots els béns anteriors, malgrat l'oposició de Cardona.

Castell de Calaf
Castell de Calaf

En el moment de la secularització es va procedir a traslladar la parròquia al centre de la població i el 1639 es va poder inaugurar el nou temple parroquial, també dedicat a Sant Jaume. També s'hi va traslladar la col·legiata deixant l'antiga església de Sant Jaume, que fou donada el 1715 als franciscans, que hi van bastir un nou convent inaugurat el 1729, fet que va provocar la desaparició de les antigues construccions. La col·legiata es va extingir el 1851.

Sant Jaume de Calaf
Sant Jaume de Calaf