Franciscans observants Convent de les Llagues de Sant Francesc, de Calaf
< anterior Inici Catalunya Anoia Calaf següent >

Anoia

La fundació del convent de Calaf es va portar a terme gràcies a la iniciativa de la mateixa vila, que ho va sol·licitar a l’orde dels franciscans. L’any 1696 els framenors van donar el vist-i-plau a la fundació, obtingueren l’autorització de la duquessa de Cardona, senyora del lloc i l’aprovació de la col·legiata de Calaf. El mateix any de 1696 van arribar els primers frares que es van aplegar en una casa particular que van adaptar per a les seves necessitats, dedicant la capella a les Llagues de Sant Francesc.

Sant Francesc de Calaf
Les Llagues de Sant Francesc, de Calaf

Sant Francesc, de Calaf

Portada de l'església

La vila de Calaf havia de facilitar els terrenys per la construcció del convent definitiu i en aquest sentit, el 1715 els fou cedit l’antic emplaçament de la col·legiata de Sant Jaume, que des del 1639 s’havia traslladat (ja secularitzada) a la nova església parroquial. Es va aixecar el convent de nova planta i el 1729 es va poder efectuar el trasllat definitiu. Un segle després, durant el Trienni Liberal i malgrat la situació de les cases monàstiques, aquest convent va poder mantenir inicialment la seva activitat encara que de manera molt precària, però finalment fou desallotjat i desmantellat. Subsistí fins la desamortització, el 1835. Un cop abandonat per la comunitat el lloc va patir una ocupació militar arran de les guerres carlines, el que va malmetre les dependències conventuals a més de la pèrdua de l'arxiu i mobiliari que encara es mantenia. El 1855 va passar a mans particulars patint encara més modificacions. Actualment es troba en espera de la seva restauració.

D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1924)

Claustre de Sant Francesc de Calaf