Canonges agustinians Canònica de Santa Maria d'Organyà
< anterior Inici Catalunya Alt Urgell Organyà següent >

Alt Urgell

L’església de Santa Maria d’Organyà es troba esmentada per primera vegada l’any 993 en el testament del comte Borrell II que li deixa dues eugues i dues vaques. En època del bisbe d’Urgell Sal·la (981-1010), els senyors de la vall de Cabó van aixecar una església a Organyà, que molt aviat fou substituïda per una de nova, en època del bisbe Guillem Guifré (1042-1065). Tot i la voluntat d’instaurar en aquell moment una canònica a l’església nova, això no es va fer efectiu i el lloc va quedar a càrrec d’un clergue.

Santa Maria d'Organyà

A causa del mal comportament d’aquell clergue i de la pèrdua dels documents de l’església arran d’un incendi, l’any 1090 es va convocar una reunió a la mateixa església sota la direcció dels senyors de Caboet (Guitard i Gibel·linda) i del bisbe Bernat Guillem, on es va acordar la fundació d’una canònica seguidora de la Regla de Sant Agustí, alhora que li donaven o confirmaven diversos béns i rendes que havien de garantir la seva subsistència. Les donacions a favor de la canònica es van anar succeint en el temps.

El 1224, després d'un seguit de plets, la canònica s'independitzà de la mitra d'Urgell. El 1539 el papa Pau III la va unir a la mensa capitular d'Urgell i esdevingué canònica secular, amb un prior i set canonges. Va continuar com a col·legiata fins el 1851, data a partir de la qual restà com església parroquial.

D’aquesta canònica hi procedeixen les conegudes Homilies d’Organyà, ara a la Biblioteca de Catalunya, uns sermons comentats amb finalitat didàctica que es conserven parcialment, que poden situar-se a l’entorn del 1203 i que representen uns dels testimonis més antics de la llengua catalana.

Fragment de les Homilies d'Organyà