Monestirs de
Catalunya
Benedictins Monestir de Sant Andreu de Tresponts. Sant Iscle de Centelles
< anterior Inici Catalunya Alt Urgell Ribera d'Urgellet següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alt Urgell

Aquest monestir, conegut inicialment amb el nom de Sant Iscle de Centelles, existia ja el 839 quan el bisbe Sisebut d'Urgell li llegà un llibre. Possiblement l’existència d’aquesta casa seria obra de l’activitat fundadora del bisbe Possedoni (803?-823). A la primeria del segle X sembla que patí una greu decadència. Hom coneix el nom de l’abat Trasemon que governava la casa l’any 950. El 973 el prevere Bonanat reedificà el monestir i va posar el seu germà Digne al cap de la comunitat. D'aleshores en endavant consta sempre com Sant Andreu de Centelles o d'Entreponts, aquest nom d’Entreponts o Tresponts li pervingué perquè hom l'hi atribueix la guarda i manteniment dels ponts del camí ral que es va millorar considerablement a mitjan segle XI i en el que el monestir ocupava un lloc estratègic. L’any 1004 el comte Ermengol I d’Urgell, aconsellat pel papa Silvestre II li va unir el monestir de Sant Climent de Codinet, amb tots els seus béns i possessions.

Tresponts
Tresponts


El 1075 es trobava altre cop en decadència. El 1078 li fou unit el monestir de Sant Llorenç de Morunys, també amb bona part dels seus béns i finalment el 1079, Ermengol IV el va posar sota tutela de Santa Maria de Ripoll, perdent la categoria abacial i esdevenint un priorat, des d’aquell moment la casa fou regida per un prior nomenat des de Ripoll. El priorat és documentat fins el 1192, llavors es perd el rastre. A la fi del segle XV era ja en ruïnes, a començament del segle XVI, bé que encara mantenia el caràcter de priorat de Ripoll, la casa encara es trobava en ruïnes. Hom mantenia el càrrec de prior però com una figura desvinculada del lloc: el 1602 un sacerdot de Roma era prior de Tresponts i no era conegut per la gent de les rodalies. Malgrat la voluntat de restaurar l’església, que ja no tenia culte, el lloc no es va recuperar mai. Més endavant encara esdevingué parròquia, fins el 1904, data en que es va suprimir aquesta. En el seu lloc s’aixecaria el mas del Monestir i després seria ocupat per una pedrera.

Tresponts
El camí medieval de Tresponts
Postal. Editoral Àngel Toldrà Viazo (A.T.V.)
Institut Cartogràfic de Catalunya


Tresponts
El camí medieval de Tresponts

Tresponts
El camí medieval de Tresponts


Bibliografia:
- BARAUT, Cebrià. El monestir de Sant Andreu de Tresponts. Studia Monastica. Vol. XXVI, 1984
- CASES, Maria-Lluïsa; VILARÓ, Albert. Catalunya romànica. Vol VI. L’Alt Urgell, Andorra. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993
 

Situació:

El mas del Monestir (8) es troba aigua amunt d'Organyà, prop del desviament a Montan de Tost

 
Baldiri B. - Gener de 2016