Dominics

Col·legi i convent de Sant Jordi i de Sant Domènec
< anterior Inici Catalunya Baix Ebre Tortosa següent >

Antecedents

A mitjan del segle XIV el ciutadà Bartomeu Ponç va deixar en testament els fons necessaris per erigir una capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau i s’hi establís un frare predicador. Després, el bisbe de Tortosa hi va establir una lectoria i el 1368 es va començar la construcció d’un col·legi al costat de la capella. El 1372 el col·legi va prendre la categoria universitària d’Estudi General i es va confiar als dominicans.

Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènec
Convent de Sant Jordi i de Sant Domènec

El 1542 es va formalitzar la fundació de la casa dels dominicans amb una autorització papal per construir un lloc pels religiosos de l’orde de predicadors que fins llavors s’estaven a la canònica de la catedral. Mentre s’estava aixecant el col·legi i convent de Sant Jordi i de Sant Domènec, l’any 1564 es va inaugurar el col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, destinat als moriscos i també confiat als dominics. El 1578 es va acabar el col·legi dominicà i el 1585 l’església annexa, aixecada a iniciativa del bisbe dominicà Joan Izquierdo.

Església del convent de Sant Jordi i de Sant Domènec

El 1718 es va abolir l’Estudi General i el col·legi va quedar vinculat a la Universitat de Cervera. Com altres cases de religiosos catalanes, el segle XIX va portar una sèrie d’infortunis: el 1809 els predicadors foren expulsats i la casa es va utilitzar de caserna i després d’hospital; van retornar el 1815. El 1821 foren expulsats novament, posant-hi un seminari. Després de l’exclaustració es va convertir en caserna (1854-1865). Encara van retornar un cop més els religiosos entre els anys 1865 i 1868, quan foren expulsats definitivament. En aquell moment va reprendre la funció de caserna, fins el 1931. Després de la Guerra Civil va acollir les clarisses, mentre reconstruïen el seu convent.

Interior de l'església conventual
Segons una fotografia de Ramon Borrell (s.d.)