Monestir de Santa Clara de Tortosa

Clarisses de Tortosa

(Tortosa, Baix Ebre)

Santa Clara de Tortosa

No es disposa de notícies concretes de la fundació del monestir de clarisses de Tortosa, tot i que habitualment es considera que aquest acte va tenir lloc el 1267. Sigui com sigui, realment es tracta d'una de les primeres fundacions d'aquest orde en terres catalanes. Tradicionalment, hom pensa que aquesta casa es va establir a partir del monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona i que foren les mateixes Agnès de Peranda i Clara de Porta les que es van tenir cura de portar-la a terme.

Pati exterior

Hom creu que les clarisses ocuparen una església templera, potser la que encara és coneguda com a Sant Miquel dels Templers, que es conserva en ruïnes dins el recinte del monestir. El ciutadà tortosí Joan Ametlla i el bisbat contribuïren a la construcció de l'establiment. Hi ha constància de donacions durant el segle XIV amb la finalitat de construir el monestir, també que el 1428 va caure una part del claustre i poc després s'hagué d'enderrocar una altra part.

La vida del monestir va patir algunes interrupcions, la primera durant la guerra del Francès, entre els anys 1810 i 1811, inicialment aquest convent es va utilitzar per a acollir monges clarisses i d'altres ordes, que s'hi van refugiar, però el 1810 es van veure obligades a abandonar-lo. El 1835 tornaren a deixar-lo i el lloc fou incendiat i més recentment, durant la guerra Civil, el monestir va suportar importants destruccions i les monges es van veure obligades a deixar-lo novament i no fou fins al 1958 que hi van poder tornar. El resultat fou la pèrdua de bona part dels edificis i de l'arxiu monàstic.

Escuts heràldics de la façana

No hi ha tampoc notícies concretes i fiables de la configuració arquitectònica del conjunt, per una banda, pel seu estat de conservació i per l'altra per les poques notícies històriques a causa de tractar-se d'un convent de clausura. A més del claustre, de planta irregular, dins del recinte monàstic es troben les ruïnes d'un edifici del qual es poden veure els arcs apuntats que suportaven la coberta; aquest edifici podria tractar-se de la primitiva església i també del dormitori. També s'ha considerat que aquestes restes corresponen a l'església de Sant Miquel, dels templers.

Escut heràldic de la façana
Entrada al recinte monàstic
L'antiga església
Ruïnes de l'edifici gòtic indeterminat
Sant Miquel dels Templers
Claustre de Santa Clara de Tortosa
Fons Fotogràfic Ramon Borrell
Arxiu Comarcal de les Terres de l'Ebre
L'església antiga en ruïnes

Retaule de la Mare de Déu dels Àngels

Obra de Pere Serra, feta per a la catedral de Tortosa per encàrrec del notari Bernat Macip. Va passar més tard al monestir de Santa Clara de la mateixa ciutat i després al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona, on es conserva la taula central i dos compartiments de la predel·la.

Catedral de Tortosa
Mare de Déu dels Àngels