Dominics Convent de Sant Domènec de Balaguer
< anterior Inici Catalunya Noguera Balaguer següent >

Noguera

El convent dels dominics fou erigit per la iniciativa d’Ermengol X (comte d'Urgell entre el 1268 i 1314), tal com va disposar en el seu testament atorgat el 1314, i en el mateix acte el va dotar de béns i rendes. Tot i aquesta disposició, la construcció no va arrancar fins el 1323, quan Jaume II va obtenir del papa Joan XXII la llicència. Consta que ja era habitat el 1333.

Sant Domènec de Balaguer

Sant Domènec a Balaguier Catalogne prise le 19e octobre 1645
Claustre de Sant Domènec

Hom va començar a aixecar una església d’una única nau, amb capelles laterals entre els contraforts. La coberta era de fusta de doble vessant i sostinguda per arcs de diafragma. El 1350 era encara en construcció, donat que hi ha constància que el bisbe d’Urgell reclamava l’acabament de l’obra iniciada.

Balaguer va patir especialment els efectes de les lluites que van significar la desaparició del comtat d’Urgell. En 1413 Jaume II el Dissortat, oposat a Ferran d’Antequera, fou empresonat, el Castell Formós saquejat i també Sant Domènec es va veure molt afectat, perdent-se el claustre. Hom té notícia que Ferran d’Antequera va assignar 2.100 florins per la restauració d’aquest monestir. L’església es va haver de refer en bona part.

Sant Domènec a Plan de Balaguier (1718)
Bibliothèque nationale de France

El lloc va quedar afectat per la guerra de Successió, en aquella ocasió es va perdre la façana de l’església que es va refer d’una manera força simple, aquesta restauració porta la data de 1716. El 1810 els frares es van veure obligats a fugir temporalment, per por dels francesos. Els dominics hi van residir fins l’exclaustració, el 1835. Es va subhastar el 1844. Fou cedit com a Casa de Caritat fins el 1856, quan el bisbe hi va organitzar un noviciat de jesuïtes, fins el 1868, quan van ser expulsats. El 1872 fou convertit en hospital i després en caserna. El 1881 va ser adquirit pels franciscans que encara hi romanen ara. El 1949 va patir els efectes d’un incendi. Posteriorment es va declarar Monument Nacional. S’ha restaurat, encara que parcialment.

Del convent cal fer esment de l’església i el claustre. L’església es troba ara restaurada, és de nau única, amb cinc capelles a cada costat, entre els contraforts. La façana, de començament del segle XVIII, és llisa i pràcticament sense decoració.

Antiga sala capitular

Capella oberta al claustre