Benedictins Pabordia d'Osona, o de Palau
< anterior Inici Catalunya Osona Gurb de la Plana següent >

Osona

Aquest lloc rep del nom d’una antiga casa senyorial que es trobava en aquet indret, propietat del comte Guifré el Pelós, d’aquí el nom de Palau que encara té el lloc. El 943 el comte Sunyer, fill de l’anterior, va fer donació del palau, i possiblement d’una església annexa, al monestir de Ripoll.

Santa Maria de Palau

Entre el 1080 i 1090 aquest monestir va crear a Palau una pabordia amb la residència del paborde i on podien acollir els monjos quan anaven a Vic o Barcelona, a més d’administrar els béns que Ripoll tenia a les rodalies. Al costat de la capella i palau es va aixecar una petita població coneguda també com Palau.

El 1353 i arrel d'una revolta, el lloc fou incendiat i els pabordes hagueren de refugiar-se a Ripoll i no van retornar mai més. Sembla que la capella es va salvar del incendi i va seguir amb la seva funció. Actualment en resta el santuari de Santa Maria de Palau.