Canonges agustinians Canònica de Santa Maria de Manlleu
< anterior Inici Catalunya Osona Manlleu següent >

Osona

Hom té constància de l'església parroquial de Santa Maria de Manlleu des de l'any 906, amb motiu de la seva consagració. Aquest edifici es va renovar totalment el 1086, data de la segona consagració. En aquesta època es registren diversos enfrontaments entre la casa de Manlleu i el bisbat de Vic pel domini d’aquesta parròquia. Mentre això passava, es devia iniciar la vida canonical al voltant de l’església, fet que no es pot confirmar documentalment fins el 1105, quan es va reorganitzar sota la Regla de Sant Agustí.

Santa Maria de Manlleu

Reconstrucció parcial del claustre romànic

Galeria gòtica

Durant els segles XIII i XIV la comunitat monàstica va passar per una època d’esplendor, però a finals del segle XIV començava la seva decadència, amb disminució del nombre de membres de la comunitat. Entre els anys 1429 i 1435, aproximadament, la canònica fou unida a la de Sant Joan de les Abadesses. L’estat de decadència es va anar agreujant fins que es va secularitzar el 1592 i fou unida al convent dominicà de Sant Jaume de la Schola Christi, de Tremp, unió que es perllongà fins la desamortització de 1835.

L’església actual es va aixecar sobre l’antic edifici romànic i la seva construcció va malmetre les estructures anteriors, tot i que encara es conserva una part del claustre romànic, aquest es va desmuntar després del 1939 i més endavant es va tornar a aixecar a la part posterior del temple. Una galeria gòtica, del segle XVI serveix d’atri.

Façana de l'església

Claustre de Santa Maria de Manlleu, abans de desmuntar-lo (1916)