Dominics Convent de Sant Domènec de Vic
< anterior Inici Catalunya Osona Vic següent >

Osona

L’origen de la casa dels dominics de Vic es troba en el convent de Sant Francesc situat al carrer del mateix nom i ocupat pels framenors conventuals, aquests el 1567 el van cedir als observants els quals ja disposaven d’un establiment a Vic, tot i que estava situat a Calldetenes: el de Sant Tomàs de Riudeperes, on hi havien establert un col·legi. En rebre el convent en propietat, els observants van optar per continuar a Riudeperes i cedir l’antiga casa als dominics. Aquests es van establir en aquell lloc el 1570 i s’hi van estar fins el 1654 quan a causa dels preparatius per a la defensa de la ciutat fou enderrocat amb la finalitat d’evitar el seu ús com lloc d’atac a Vic.

Sant Domènec de Vic
Sant Domènec de Vic

Sant Domènec de Vic
Sant Domènec de Vic

Sant Domènec de Vic
Sant Domènec de Vic
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1923)
Biblioteca de Catalunya

Un cop les coses van tornar a la normalitat (1657) van cercar un nou lloc on establir-se i reedificar el convent i ho feren extramurs, prop del portal d’en Teixidor. La seva construcció fou impulsada pel bisbe Francesc Crespí de Valldaura (1655-1662). A començament del segle XVIII encara es treballava a l’església i cap els anys 1720 en el claustre, que té la particularitat de tenir arcs en suspensió, obra de Jacint Morató. Quan el convent fou exclaustrat el 1835, encara no s’havia acabat completament la seva construcció. Un cop el lloc va quedar abandonat per la comunitat dominica es va utilitzar amb finalitats diverses, jutjats, Casa de Caritat i l’església com a parròquia. Actualment és la seu de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic.

Sant Domènec de Vic
Retaule major de l'església