Monestir de Sant Pere de les Maleses

Sant Andreu de les Maleses / Sanctus Andreas / Sanctus Petrus in Malezas

(La Pobla de Segur, Pallars Jussà)

Sant Pere de les Maleses

El primer esment que hom ha trobat d'aquest lloc és de l'any 868, quan el monestir i les seves propietats foren donades a Sant Vicenç d'Oveix per l'abat Atili, el seu fundador, en aquell moment estava dedicat a Sant Andreu. No es disposa de més notícies fins al 958, quan figura ja amb l'advocació de Sant Pere.

Penyal amb la balma que aixopluga el monestir

Les diverses donacions efectuades tant per particulars com pels governants que es van trobant durant el segle X demostren la vitalitat del lloc i la seva aparent independència d'Oveix, malgrat la donació esmentada. Aquella vitalitat es va fer evident també amb el nomenament de l'abat Isarn com a marmessor del comte Borrell I de Pallars, ja anteriorment, aquest i la seva esposa Ermengarda havien efectuat una important donació a favor del monestir. Durant el segle XI (possiblement abans) el monestir de Sant Andreu, que ja no depenia d'Oveix, va quedar vinculat al proper monestir de Santa Maria de Gerri, perdent la condició d'abadia i esdevenint un priorat destacat d'aquell monestir.

Va continuar la seva existència fins que el 1592 fou secularitzat esdevenint una simple església. El monestir estava situat en un indret de Collegats, entre el Pallars Sobirà i el Jussà, controlant un pas antigament de molta importància, quan el camí que comunicava els dos territoris passava per aquí. Aquell camí es va utilitzar fins que en el segle XVII es va obrir un de nou i les Maleses va quedar en un lloc apartat, com a santuari dedicat a Sant Pere.

Vista de Collegats des de la rodalia del monestir