Benedictines
Monestir de Sant Pere del Burgal
< anterior Inici Catalunya Pallars Sobirà La Guingueta d'Àneu següent >

Pallars Sobirà

Aquest monestir es troba esmentat per primer cop en un precepte del comte Ramon I de Tolosa de l’any 859 on li concedeix immunitat, alhora que demostra que aquest establiment estava ja consolidat; possiblement era una fundació del mateix comte Ramon. Aviat va quedar vinculat al monestir de Gerri, quan els dos únics monjos del Burgal van integrar-se a aquesta abadia a causa de la decadència del lloc.

Sant Pere del Burgal

Entrada al recinte monàstic

A partir d’aquest moment l’evolució del monestir és difícil de seguir a causa de l’existència de documents falsos, segurament confeccionats per demostrar els drets de Gerri en els litigis que va mantenir amb la important abadia de La Grassa, al Lleguadoc-Rosselló. A mitjan del segle X s’esmenta l’abadessa Ermengarda, quan el Burgal va esdevenir per un curt període de temps en un monestir femení.

Reproducció de les pintures murals

Arcs de separació de les naus

En aquesta època depenia plenament de La Grassa, fet que fou confirmat pel comte Sunyer de Pallars el 1006. Tot i això, el monestir va continuar rebent la protecció de la casa comtal. Les diferències entre La Grassa i Gerri continuaren durant anys, fins un acord del 1337 pel qual el lloc restava com a priorat de l’abadia del Rosselló, mentre que Gerri es quedava amb diversos béns patrimonials del monestir. A causa de la seva decadència, fou secularitzat el 1570, i el 1770 va tornar a quedar vinculat a Gerri, pràcticament sense activitat. Subsistí, al menys nominalment, fins la desamortització, el 1835.

La capçalera

De l'església es conserva la capçalera de llevant, amb els tres absis convertits en capella, l'únic espai cobert. També es conserva el mur i els arcs de separació de la nau de tramuntana, i l'absis de ponent. De les altres dependències monàstiques no es conserva gran cosa, només restes d’alguns murs. També conserva un paviment de còdols.

Absis de ponent
Paviment de còdols

Nau lateral de l'església amb la porta d'entrada
Absis de ponent
Ruïnes del monestir des de la vall

Entrada a l'església
Sant Pere del Burgal (1984)

D’aquest lloc hi procedeix un valuós conjunt de decoració mural, ara al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona. Hom vincula aquesta obra al Mestre de Pedret i caldria situar-la entre els segles XI i XII. La conca absidal conté un pantocràtor envoltat d’arcàngels i profetes (molt deteriorat), entre les finestres hi ha una banda amb la Mare de Déu i cinc apòstols (molt ben conservat) i a la part més baixa un personatge femení.

Murals de l'absis
MNAC, Barcelona