Trinitaris

Convent de la Trinitat de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Sant Joan de Mata, fundador dels trinitaris, aconseguí la donació a aquest orde de l’hospital de Pere Moliner, que ja existia des del 1174. El 1215 aquest lloc figura documentat com la seu del convent trinitari de Lleida tot i que J. Pleyan situa aquesta fundació en l’any 1201. Aquest convent es trobava a l'actual carrer dels Trinitaris, al marge esquerre del Segre, al camí d'Albatàrrec. La tradició diu que per aquest convent i hospital hi va passar sant Francesc en la seva estada a la ciutat de Lleida.

La Trinitat de Lleida
Situació del primer convent trinitari de Lleida
Detall de Vue de Lerida prise dassaut le 13 mai 1810 par l'Armée française... (1828)
Institut Cartogràfic de Catalunya

L'edifici fou destruït el 1645 a causa de la guerra dels Segadors i els trinitaris es refugiaren a l'interior de la ciutat, primer de manera provisional però on finalment van aixecar un nou convent. El 1820 es va arruïnar aquest segon establiment, els frares s’hagueren de traslladar a unes cases particulars fins que el 1835 fou dissolta definitivament la comunitat. El 1873 s’enderrocaven les restes del convent.

Joan de Mata
Joan de Mata, fundador dels trinitaris i d'aquest convent