Monestir de Sant Llorenç del Munt
< anterior Inici Catalunya Vallès Occidental Matadepera següent >

Vallès Occidental

Fundació

Des d'abans de 957 hi consta en aquest lloc una església dedicada a Sant Llorenç, Santa Maria i Sant Miquel, que segons una antiga tradició fou aixecada a iniciativa dels monjos de Sant Cugat del Vallès, hom desconeix amb exactitud la data de la fundació. Cap el 985 s'hi va instaurar la vida monàstica, sota la protecció de Sant Cugat, d'on depengué fins a 1013.

Sant Llorenç del Munt

Sant Llorenç del Munt des del Camí dels Monjos

En aquesta data el monestir fou refundat com abadia independent. L'abat Odeguer (1050?-1063) fou un dels principals impulsors de la seva prosperitat i va iniciar la construcció de l'església, que es va consagrar el 1064, quan el cenobi tenia una comunitat amb una vintena de monjos. Aquest nombre va anar disminuint amb el decurs del temps. El 1086 fou unit a Sant Ponç de Tomeres, però recuperaren la independència altre cop el 1098. L'any següent va passar a dependre de Sant Cugat del Vallès.

Façana de ponent

Campanar de la façana

Absis principal

Decadència

El 1450 un incendi afectà l'església. Potser degut al seu aïllament, va entrar en decadència, des del 1505 va començar a tenir abats comendataris. El 1608 es va unir efectivament  a la Congregació Claustral Tarraconense de la qual havia format part des del 1219, llavors va deixar de tenir vida comunitària i el lloc era ocupat per algun religiós. Amb la Guerra del Francès es va agreujar l'abandonament que es va allargar fins el 1868, quan va començar la seva restauració gràcies al rector de Sant Llorenç Savall, Antoni Vergés. El temple es tornà a obrir el 1871 i hom adaptà un habitatge en el que havia estat monestir. Fou declarat monument nacional el 1931.

Campanar de torre

Exterior de la galilea, al sud de l'església

La galilea

Sepulcre a la galilea

La galilea

L’edifici

L’església, amb la galilea que s’estén al seu costat sud, és la única resta aparent de l’antic monestir. És una construcció de planta basilical, amb tres naus i transsepte. Té una cúpula al mig, de planta octogonal. El campanar és molt baix, probablement no es va acabar mai la seva construcció.

La nau central

La nau central