Cel·la de Sant Genís i Santa Eulàlia de Tapioles

Sancte Eulalie et Sancti Genesii de Tapiolas

(Vallgorguina, Vallès Oriental)

Sant Genís i Santa Eulàlia de Tapioles
Santa Eulàlia de Tapioles

La cel·la de Sant Genís i Santa Eulàlia de Tapioles és documentada des del 878, en aquella data Lluís el Tartamut confirmava a la seu de Barcelona la seva propietat. El 986 hom troba que el mateix lloc és ja una possessió del monestir de Sant Cugat, en un altre document del 1120 es fa referència a les esglésies de Sant Genís i Santa Eulàlia de Tapioles, però sense esmentar cap comunitat, hom pensa que a mitjans del segle XI va deixar de tenir-la.

Aquest centre monàstic consta de dues esglésies relativament properes. La de Sant Genís s'ha excavat en els darrers anys descobrint restes anteriors, d'època romana. Després d'un període d'abandonament de l'espai i d'una ocupació transitòria, cap a mitjans del segle IX es va aixecar l'església, relacionada amb la documentació de l'època i cap al segle XII es degué abandonar. L'església de Santa Eulàlia presenta restes importants d'una església del segle XII, però el lloc també va quedar deshabitat més endavant. Aquest edifici es va recuperar en època moderna i s'hi van fer obres de construcció d'envergadura.

Lluís el Tartamut
Il·lustració de Grandes Chroniques de France (1375-1380)