Catalunya
Retaule de la Mare de Déu
Santes Creus
< retorn al monestir de Santes Creus

Monestir

El 1403 hom va prendre la decisió de fer un nou retaule, gòtic, que hauria de presidir l’església monàstica, l’encàrrec va recaure en el pintor Pere Serra, però la mort de l’artista, el 1406, va deixar l’obra inacabada i Guerau Gener fou designat per continuar-la. Guerau faria el gruix del retaule però la seva mort va estroncar altre cop la seva realització i finalment fou Lluís Borrassà qui el va acabar, l’any 1411.

Retaule de Santes Creus
Esquema del retaule major gòtic de Santes Creus

Santes Creus
Resurrecció de Crist
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona

El retaule estava format per quatre carrers amb taules pintades, a més d’imatges. Al mig es trobava una imatge de fusta de la Mare de Déu i als extrems les de sant Bernat de Claravall i sant Benet. A més tenia una predel·la amb sis compartiments. El primer carrer amb pintures representa les escenes següents: Sant Lluc Evangelista, Anunciació i l’Adoració dels Reis Mags. El segon conté Sant Joan Evangelista, Nativitat i la Resurrecció. El tercer Sant Marc, Ascensió i la Dormició de la Mare de Déu. El darrer representa a Sant Mateu, Pentecosta i la Coronació de la Mare de Déu. La predel·la, mal conservada, representava diversos sants, profetes i apòstols.

Santes Creus
Resurrecció de Crist (detall)

Santes Creus
Mare de Déu amb el Nen
Del retaule major
Museu Diocesà de Tarragona

Santes Creus

El retaule es va retirar de l'església del monestir a mitjan del segle XVII, data en que fou substituït per un de nou, barroc. El retaule gòtic es va desmuntar, la part més important es va traslladar a l’església de la Guàrdia dels Prats i un dels carrers a l’ermita de Santa Maria dels Prats. Després de la desamortització una part va anar a mans particulars i actualment la peça encara es conserva desmembrada. La part més important és al Museu Diocesà de Tarragona (en una capella lateral de la catedral de Tarragona) on es conserven les escultures de fusta, tres dels carrers i fragments de la predel·la. El segon carrer es troba al Museu Nacional d’Art de Catalunya de Barcelona.

Santes Creus
Sant Joan Evangelista