Abadia de San Michele della Chiusa

Sant Miquel de la Clusa, Sacra di San Michele

Sant'Ambrogio di Torino (Torí, Piemont)

San Michele della Chiusa

Es tracta d'un important monestir benedictí establert a la Vall de Susa, prop de la ciutat de Torí (Piemont), la seva fundació fou impulsada per Hug de Montboissier qui va aconseguir la cessió de l'indret de la Chiusa, on hi havia una capella dedicada a sant Miquel. El primer abat de la casa fou Advert, monjo d'origen occità, que s'hi hauria establert cap al 983. La intervenció del papa Silvestre II (Gerbert d'Orlhac, monjo del monestir alvernès d'aquest nom) va impulsar el seu desenvolupament, al que s'hi van afegir els reis d'Itàlia i emperadors del Sacre Imperi Romanogermànic, especialment Enric III.

Relacionat amb:

Una butlla del Lleó IX la va posar sota la protecció papal, el papa Urbà II confirmava les seves importants possessions. Després d’un període de certa decadència, a finals del segle XIV es va posar sota el règim de comenda, perdent la protecció dels papes. L’activitat monàstica va acabar el 1622, la casa es va secularitzar esdevenint una col·legiata. Les imposants construccions de l’antiga abadia, amb les corresponents modificacions i destruccions, encara s’aixequen al cim del mont Pirchiriano.