Monestir de Santa María de Estíbaliz

Santuari d’Estíbaliz / Sancta Maria de Estivalez / Estibalitz

(Vitòria / Gasteiz, Àlaba / Araba)

Santa María de Estíbaliz
Façana sud

El lloc d’Estíbaliz s’esmenta en el segle X, quan era el centre d’un comtat, amb un castell i església. A segle següent s’hi esmenta també un monestir. L’any 1074 (o, segurament, el 1086) Álvaro González de Guinea va fer donació al monestir de San Millán de la Cogolla d’un altar d’aquesta església pertanyent al monestir de Sancta Maria de Estivalez.

Porta Speciosa

Més tard, el 1138, María López va donar la casa al monestir de Santa María de Nájera, a partir d'aquella data es va edificar l'església romànica que encara es conserva, tot i que modificada. Pràcticament, no hi ha dades d'aquesta casa monàstica, possiblement mai va arribar a tenir una comunitat estable. Els benedictins de Nájera haurien tingut cura del lloc fins que el 1432, fou comprat per Fernán López de Ayala, i el 1542 va passar a mans de l'Hospital de Santiago, de Vitòria. Després encara hi hagué un intent d'establir-hi una comunitat, sense èxit, i va caure en decadència fins que el 1922 fou cedida al bisbat de Vitòria i es va restaurar. Entre el 1923 i 2022 fou la seu d'un monestir de monjos benedictins.

Porta Speciosa
Porta Speciosa